#Spania – Unul din patru donatori de organe decedați din Uniunea Europeană a venit din Spania în 2022. Spania a efectuat, de asemenea, unul din cinci transplanturi din regiunea europeană anul trecut. Spania menține prima poziție în lume în ceea ce privește donarea de organe de la persoane decedate și, în activitatea de transplant, doar Statele Unite depășesc țara noastră. Acest lucru reiese clar din ultimul raport al Observatorului Mondial al Donației și Transplantului, care este gestionat de Organizația Națională de Transplant ca centru colaborator al Organizației Mondiale a Sănătății timp de 17 ani și ale cărui date sunt publicate anual în Buletinul Informativ al Consiliului Transplant. a Europei.

Ministrul Sănătății, José Miñones, a apreciat rolul de lider al Spaniei în ceea ce privește donările și transplanturile de organe. În acest sens, el și-a exprimat profunda apreciere pentru „munca profesioniștilor care participă la fiecare dintre fazele procesului, precum și pentru coordonarea Organizația Națională de Transplant și comunitățile autonome”. În aceeași direcție, el a aplaudat „solidaritatea societății spaniole și măreția familiilor care spun zi de zi da donației care salvează sau îmbunătățește multe vieți”. „Sunt protagoniștii lumii succesului. a modelului spaniol de donație și transplant”, a adăugat el.

Conform Observatorului Mondial, în 2022 au fost efectuate 157.540 de transplanturi de organe în cele 91 de țări care și-au furnizat datele la 23 august 2023. Dintre acestea, 102.090 au fost transplanturi de rinichi (39% de la donatori vii), 37.482 au fost transplanturi de ficat ( 24% % din donatorul în viață), 8.988 inimă, 6.784 plămâni, 2.026 pancreas și 170 intestin. Aceste transplanturi au fost posibile datorită a 41.793 de donatori decedați, la care se adaugă 48.676 de donatori vii (39.601 de rinichi, 9.061 de ficat și 14 de plămâni).

Activitatea globală de transplant de organe a crescut cu 9% față de anul precedent, reflectând efortul semnificativ depus de multe țări pentru a recupera aceste programe după impactul COVID-19. Mai exact, iese în evidență creșterea transplantului de rinichi (10%), în special transplantul de rinichi de la un donator viu (13%), urmat de transplanturi de ficat (8%), inimă (7%) și plămâni (5%).

Extinderea donației fără bătăi ale inimii în lume În 2022, numărul donatorilor decedați a crescut cu 10%. Numărul donatorilor aflați în asistolă sau stop cardiac a crescut de la 8.545 în 2021 la 9.545 în 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 12% și confirmă relevanța acestuia ca modalitate de extindere a donării de organe. Cu toate acestea, donarea de asistolă se efectuează doar în 23 de țări din lume. Dintre aceștia, cu 913 donatori non-asistolici și o rată de 19,6 donatori non-asistolici la un milion de locuitori, Spania a înregistrat cea mai mare activitate și a contribuit cu jumătate din donatorii non-asistolici din întreaga UE și cu 10% din lume. Țara noastră este singura care efectuează toate tipurile de transplanturi de la donatori în asistolă și, din nou, cea care înregistrează cea mai mare activitate de transplant de acest tip. În 2022, rata transplantului de asistolă a fost de 40,4 la un milion de locuitori în Spania, urmată de Belgia, care a efectuat 26,9 transplanturi de la acest tip de donator la un milion de locuitori. „Transplanturile în asistolă produc cifre record, ceea ce reprezintă un progres în strategia noastră națională. Suntem lideri mondiali, este o sursă de mândrie”, a spus Miñones.

Observatorul Mondial reflectă contribuția importantă a Spaniei la donarea de organe: anul trecut, țara noastră a contribuit cu 24% din donările de organe din UE și 5% din cele înregistrate în lume, în ciuda faptului că Spania abia dacă reprezintă 11% din populația europeană și 0,6%. % din populația lumii. Acest succes reflectă robustețea modelului spaniol, care se bazează pe un sistem de management al cărui pilon fundamental este coordonatorul transplantului – în principal un profesionist intensiv – și generozitatea societății.

Cu o rată de 47 de donatori la un milion de locuitori În 2022, Spania rămâne țara cu cea mai mare activitate de donație la nivel global, urmată de Statele Unite, cu 44,5 donatori. la un milion de locuitori. În ceea ce privește activitatea de transplant, Spania a atins o rată de 115,3 transplanturi la un milion de locuitori în 2022, cifră pe care doar Statele Unite ale Americii au depășit-o, cu 130,7 transplanturi, ceea ce este justificat de profilul donatorilor săi decedați, care sunt mai tineri și au o comorbiditate mai mică, precum și de activitatea importantă de transplant de donator vii din țara nord-americană. . . Creșterea donațiilor pe care a experimentat-o ​​Statele Unite în ultimii ani este strâns legată de decesele din cauza supradozelor de droguri în contextul unei crize socio-sanitare care lovește puternic această țară. În timp ce donatorii care au murit din cauza unei supradoze de droguri sunt o excepție în Spania, în Statele Unite 17% dintre donatori mor din această cauză.

27.952 de transplanturi în UE în 2022Activitatea de donație și transplant în UE în ansamblu a înregistrat cifre mai mari decât cele din anii precedenți. Cu 9.305 donatori și o rată de 20,9 donatori decedați la un milion de locuitorianul trecut în UE au fost efectuate 27.952 de transplanturi de organe, ceea ce corespunde unei rate de 62,8 transplanturi. la un milion de locuitori. Creșterea donației a fost de 7% în Comunitatea Europeană, iar cea a transplanturilor de 6% față de activitatea înregistrată în 2021.

18% din transplanturile de rinichi și 3% din transplanturile de ficat efectuate în Uniunea Europeană în 2022 au fost de la donatori vii. Potrivit datelor de la Observatorul Mondial, zece pacienți mor în fiecare zi în UE în așteptarea unui transplant.

Intervenție pentru donarea de organe

Sursa: Guvernul Spaniei – Unul din 4 donatori UE provine din Spania