Guvernul regional catalan, Ministerul Educaţiei şi fundaţia Obra Social “La Caixa” şi Asociación Atlàntida au lansat un proiect pentru orientarea străinilor care doresc să-şi omologheze diplomele obţinute în ţara de origine.

Acordul dintre instituţiile implicate prevede crearea serviciului SARU, Serviciul de Ajutor în Recunoaşterea Universitară (Servicio de Acompañamiento al Reconocimiento Universitario), precum şi editarea unor materiale informative în diverse limbi.

Iniţiativa a pornit şi în urma faptului că Studiul Demografic din regiunea Catalunia pe 2007 arată că 6,5 % dintre străini are studii medii, iar 9,2 la sută sunt licenţiaţi cu studii superioare sau cu doctorat. De asemenea, în 2008 s-au strâns peste 5500 de solicitări pentru omologarea diplomelor din partea străinilor rezidenţi în Catalunia.

Proiectul înfiinţat în Catalunia are două obiective principale: să orienteze şi să informeze cu priviore la procedurile de omologare a diplomelor şi de asemenea să ofere sfaturi privind găsirea unui loc de muncă adecvat pregătirii.

Cele mai numeroase solicitări de omologare din Catalunia vin din partea rezidenţilor originari din Colombia, Venezuela, Argentina, Perú şi Rumania.