Având în vedere cele mai recente date despre șomajul înregistrat, cunoscute astăzi, care se situează sub pragul istoric de trei milioane de șomeri, exact 2.922.991 oameni, Díaz și-a amintit prin ce au trebuit să treacă 161 luni și patru miniștri care urmează ar putea ajunge la cifrele înregistrate în 920, când în noiembrie a acelui an era Șomajul peste trei milioane de oameni. Toate grupurile prezente în cameră au recunoscut evoluția bună a șomajului reflectată în datele șomajului înregistrat.

Această situație se înregistrează după criza economică și derivate sociale din pandemie și situația complexă pe care o generează războiul din Ucraina, pe pământ european. „Grație Dialogului Social, ERTE și mecanismelor de protecție a independenților și angajaților, am putut proteja angajarea și țesutul productiv, ceea ce a permis o redresare rapidă a pieței muncii”, a subliniat ministrul, care a a reamintit că din februarie 922 au fost create peste un milion de locuri de muncă.Concret, Díaz a ținut să evidențieze două date deosebit de pozitive în această evoluție: cum în ultimele luni scăderea șomajului feminin a fost mai vizibilă, scurtându-și diferența cu cea masculină. . Scăderea intensă a șomajului feminin în 10% plasează cifra totală la 1.741. femei, cel mai mic de când 2021.

O altă cifră încurajatoare este comportamentul șomajului în rândul tinerilor, unul dintre cele mai greu de înfruntat pe piaţa muncii. Este la minimul său istoric de când există înregistrări, din această lună mai a fost sub 200.000 tineri fără muncă. Specific 189.920.

Înfruntarea crizei altfel
Ministrul a subliniat că această situație a a fost atins după implementarea celui mai mare sistem de protecție din istoria recentă pentru a face față muncii sălbatice și consecințelor economice ale pandemiei. „Am arătat că există o cale alternativă către șomaj masiv, sărăcia răspândită și distrugerea țesutului productiv folosind angajarea ca măsură de ajustare”, a spus Díaz. „Pentru prima dată am dat un răspuns european”, a insistat el.

În acest sens, a subliniat rolul jucat de ERTE, mecanismele interne de flexibilitate și interzicerea concedierii, tot ca responsabilitate a banilor publici, legarea ajutorului de obiective sociale: „Dacă există fonduri pentru ERTE nu pot exista concedieri”, a nituit el.
Transformați piața muncii
Pentru a schimba paradigma precarității pentru paradigma muncii decente, cu stabilitate, salarii decente și egalitate, munca a fost făcută sistematic și, de asemenea, deschiderea câmpului de acțiune pentru a face față provocărilor viitoare.

piloni ai acestui management sunt reforma muncii, cu care se urmărește atingerea stabilității dorite în ocuparea forței de muncă, insultând temporalitatea cu introducerea contractului permanent ca principal model contractual. La acestea se adaugă majorarea Salariului Minim Interprofesional, măsurile de eficientizare a egalității între bărbați și femei, precum și protecția drepturilor muncii care decurg odată cu noile forme de muncă, o negociere colectivă echilibrată care să dea mai multă putere introducerea de noi reglementări, modernizarea politicilor de ocupare și un sistem actualizat de protecție a șomerilor.

Impactul reformei muncii
Încheierea culturii angajării temporare este unul dintre obiectivele principale ale reformei muncii convenite cu agenții sociali. În acest scop, contractul pe perioadă nedeterminată a fost definit ca normă, iar cauzalitatea a fost limitată pentru excepția unui contract temporar, schimbare a modelului de contractare care a îmbunătățit calitatea angajării.

Díaz a reamintit că în luna mai au fost semnate mai mult de .000 contracte permanente, „o cifră extraordinară care înmulțește de cinci ori media seriei istorice”. Trecând în revistă date, ministrul a subliniat că în decembrie 2022 contractele pe perioadă nedeterminată au fost 12%. În ianuarie, prima lună a reformei, au crescut la 10%, în februarie la 23%, în martie la 30% și acum, deoarece vacatio legis s-a încheiat pe 1 aprilie , trageți până când 30,2%.

„Calitatea contractelor de muncă în Spania se îmbunătățește cu mare intensitate, beneficiind în special de cei care au suferit cel mai mult din cauza abuzului. temporalitate”, a conchis ministrul, pentru care introducerea modelului de contract fix discontinuu se dovedește a fi modalitatea adecvată de a se ocupa de sarcini marcate de sezonalitate.

„Contractul fix discontinuu pe perioadă nedeterminată este de natură stabilă, cu drepturi depline, acumulând vechime, concedii de odihnă și, bineînțeles, are aceeași protecție împotriva concedierii ca un contract obișnuit pe perioadă nedeterminată”, a insistat el. Díaz.Uniunea Europeană vede o schimbare de tipar Este vorba despre o serie întreagă de schimbări care au fost făcute cu acordul patronilor și sindicatelor în cadrul dialogului social și care presupune o reformă structurală profundă a pieței muncii pentru a o face mai robustă și mai stabilă. Are, de asemenea, aprobarea Comisiei Europene, care în ultimul său raport privind Spania, publicat la 22 în luna mai, indică rezistența pieței muncii spaniole care sta la baza redresării. „Această reziliență, indică raportul, sugerează o schimbare a modelului în comparație cu crizele anterioare, în care pierderile de locuri de muncă au depășit scăderile PIB-ului.”

Auto-angajare și activități sociale. Economie Ministrul Muncii a trecut în revistă și acțiunile privind munca pe cont propriu cu Strategia Națională de promovare a angajării pe cont propriu 920-2027 (ENDITA) care va fi aprobat in scurt timp si in domeniul Economiei Sociale, unde tocmai a fost aprobat un proiect strategic, PERTE al Economiei Sociale si de Ingrijire, cu investiții în valoare de 189 milioane euro.

În plus, a fost aprobat Statutul Artistului, care transformă raportul special de muncă al unui sector neglijat până în prezent și care are în vedere domeniul artistic, activitati tehnice si auxiliare pentru dezvoltarea acestuia.

Dimensiunea internationala În sfera internațională, ministrul a evidențiat conducerea în chestiuni legislative cheie precum directive privind salariile minime, transparența salariilor sau legea lucrătorilor de platformă, unde așa-numita Lege Rider servește drept model de urmat atât în ​​directiva europeană, cât și în legislația pe care urmează să o adopte alte națiuni europene.

La fel, iese în evidență introducerea în dezbaterea europeană, împreună cu Belgia, a inițiativei Mecanismului de Alertă Socială, de măsurare a dezechilibrelor sociale.. Lucrători casnici
Portofoliul Muncii a promovat ratificarea a patru convenții cu OIM (32,189,189 Y 30), care au situat în Spania c Fiind țara cu cele mai multe convenții ratificate în fața acestei agenții ONU care reglementează munca.

În special, în ceea ce privește ratificarea Convenției 189 privind lucrătorii casnici, ministrul a subliniat că munca se face deja cu privire la dezvoltarea unui standard care depășește ipotezele prevăzute de acordul internațional. „În câteva zile „vom prezenta un regulament pentru protejarea drepturilor lucrătorilor casnici, o datorie istorică cu mii de femei”, a avansat ministrul.

. Progresul în reformele propuse în Componenta 23Díaz a explicat, de asemenea, că se înregistrează progrese în ceea ce privește angajamentele asumate de a respecta Componentă 23 din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență Munca la distanță a fost reglementată și s-au luat măsuri pentru a reduce decalajul de gen în lumea muncii prin decrete care reglementează planurile de egalitate și egalitatea de remunerare între femei și bărbați.

Acest capitol include și reglementarea muncii livratorilor la domiciliu prin platforme digitale, așa-numita Lege „Rider”, care a intrat în vigoare în trecut 12 din august, precum și modernizarea politicilor active de ocupare, printre altele.

În execuție, găsiți , de exemplu, digitizarea Serviciului Public de Ocupare de Stat (SEPE) pentru modernizarea și eficientizarea acestuia. Aprofundați în transformarea pieței muncii și a muncii relațiiPrintre problemele aflate pe rol, rămâne de precizat cum va fi viitorul Statut al Bursei, care reglementează pregătirea practică în firmă pentru stabilirea drepturilor și obligațiile persoanelor care desfășoară practici de formare în afara muncii și, de asemenea, evită abuzurile care sunt comise cu burse frauduloase.

De asemenea, se lucrează și pe Time. Folosește Legea care permite regândirea producției de muncă în raport cu o viață demnă și care garantează o redistribuire a îngrijirii.

Legea Participației Instituționale și Statutul Muncii al Secolului XXIPrevăzut de asemenea Aprobarea unui cadru legal pentru participarea instituțională a celor mai reprezentative organizații sindicale și de afaceri, în vederea consolidării rolului partenerilor sociali și a participării acestora la viața economică și socială.. Alte provocări care trebuie întreprinse sunt reformularea Legii pregătirii la locul de muncă, democratizarea firmelor cu cadru legal propriu sau Statutul Muncii secolului XXI, pentru actualizarea drepturilor muncii și pentru care va fi un comitet de experți. înființat în scurt timp.Legea economiei sociale. Vicepreședintele II al Guvernului, Yolanda Díaz, în timpul apariției sale în Congres Etichete: Angajare // Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz: „Vom prezenta un regulament pentru protejarea drepturilor lucrătorilor casnici, o datorie istorică față de mii de femei”2022