Casa Regala a Spaniei a publicat pentru prima data, din 1979, cheltuielile care sunt acoperite din bugetul acordat de stat. In 2011, din bugetul de 8,43 de milioane de euro, familia regala a primit mai putin de 10 %.

Regele Juan Carlos castiga 292 de mii de euro, din care mai bine de jumatate sunt cheltuieli de protocol. Seful statului plateste impozit pe venit pentru 140.000 de euro, dar nu contribuie la fondul Asigurarilor Sociale.

Alaturi de rege, doar printul mostenitor Felipe mai primeste un salariu de 146 de mii de euro pe an. Fiicele regelui Elena si Cristina, regina Sofia si printesa Letitia beneficiaza de un fons de aproximativ 375 de mii de euro, care este destinat activitatilor publice.

Din banii acordati de la bugetul statului, aproape jumatate, 4 milioane de euro, este destinata platii salariilor angajatilor, iar cheltuielile curente ale Casei Regale ajung la 3 milioane de euro.


Casa Regala a anuntat ca regele a dorit sa se faca publice aceste date pentru a oferi mai multa transparenta si a fost negata legatura cu actuala cercetare a ginerelui sau Inaki Urdangarin intr-un posibil caz de deturnare de fonduri. Pe deasupra, Casa Regala a precizat ca niciodata nu au fost platite salarii pentru cei doi gineri ai regelui Jaime de Marichalar si Inaki urdangarin,

Cazul Urdangarin a trezit reactii diverse in societatea spaniola, insa regele Juan Carlos beneficiaza in continuare de increderea spaniolilor. De altfel, aplauzele de la deschiderea noii legislaturi au fost interpretate de presa spaniola ca fiind un sprijin neconditionat acordat regelui de catre majoritatea parlamentarlor spanioli.