Românii vor fi obligați să folosească internetul de acum înainte, ca să poată solicita orice serviciu de la consulat.

Serviciile consulare se modernizează începând din 23 ianuarie, când toate solicitările cetățenilor vor fi transmise doar prin pagina web www.econsulat.ro.

Românii care au nevoie de orice tip de document de la misiunile diplomatice din străinătate vor fi nevoiți să accese întâi pagina web creată de Ministerul Afacerilor Externe și vor completa toate formularele necesare.

Econsulat.ro oferă posibilitatea de a solicita orice tip de serviciu consular, dar implică și o procesare inițială a documentelor care trebuie prezentate.

Toți cetățenii trebuie să se înregistreze mai întâi pe pagina web cu propriul cont de email și după aceea pot să demareze orice procedură.

Pentru solicitarea unui titlu de călătorie, așa cum se arată într-un video explicativ al MAE, cetățenii trebuie să introducă toate datele cerute de sistem, după care urmează să primească un email cu aprobarea cererii.

Ca să fie sigure că au toate documentele necesare, persoanele interesate pot să încarce pe pagina web și fotografii ale acestora, care pot fi făcute și cu telefonul, iar angajații consulatelor din regiunea respectivă vor analiza documentația prezentată.

După ce vor fi verificate datele completate pe site și vor fi confruntate cu documentele, consulatele vor anunța prin email dacă cererea a fost aprobată. Pe site se specifică faptul că doar cererile completate în totalitate vor fi analizate de consulate.

Pasul următor, realizat tot cu ajutorul emailului, constă în realizarea unei programări care poate fi stabilită în funcție de disponibilitatea solicitantului.

Ambasada României din Spania consideră că „folosirea ghișeului consular virtual de pe www.econsulat.ro înseamnă evitarea timpilor de așteptare, rezolvarea rapidă a serviciului consular și eliminarea riscului de a te prezenta la consulat fără a avea la tine toate documentele necesare”.

Serviciul www.econsulat.ro este deja disponibil, dar începând cu data de 23 ianuarie 2017, consulatele românești din Spania vor desfășura activitatea consulară numai în baza programării prealabile.

Misiunea diplomatică de la Madrid ne-a declarat că doar pentru cazuri excepționale se vor mai accepta și solicitări de programări transmise prin email la adresele consulatelor.

În această categorie se vor afla și cetățenii care nu știu să folosească internetul și care vor fi ajutați să obțină programările necesare.

Cu această ocazie, Ambasada României de la Madrid face un apel către cetățeni să nu accepte serviciile unor persoane sau societăți de consultanță care pretind a fi colaboratori ai oficiilor consulare.

Puteți fi victime ale infracțiunii de înșelăciune. Ambasada României la Madrid si oficiile consulare din Spania nu își asumă nici o responsabilitate pentru plățile și serviciile solicitate sau efectuate în afara acestora”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de misiunea diplomatică a României la Madrid.

VIDEOURI EXPLICATIVE

Înscrierea certificatului de naștere la consulat online

Obținerea unui titlu de călătorie la consulat online

Noul regim de programări, realizate exclusiv prin internet, va fi acompaniat și de o restricționare drastică a accesului în sediile consulatelor pe motivul alertei antiteroriste.

Accesul în sediile oficiilor consulare va fi permis numai persoanelor care au programare (efectuată prin mijloacele puse la dispoziție de oficiile consulare), în baza unui act de identitate. Sunt exceptați minorii care însoțesc sau sunt însoțiți de adulţi”, mai informează Ambasada.

Adresele de email de la consulatele din Spania, la care se pot cere programări pentru cazuri excepționale sunt următoarele:

Secţia Consulară a Ambasadei României la Madrid – madrid.programari@mae.ro
Consulatul General al României la Barcelona – barcelona.programari@mae.ro
Consulatul General al României la Sevilla – sevilla.programari@mae.ro

Consulatul General al României la Bilbao – bilbao.programari@mae.ro
Consulatul al României la Castellón de la Plana – castellon.programari@mae.ro
Consulatul României la Zaragoza – zaragoza.programari@mae.ro

Consulatul României la Ciudad Real – ciudadreal.programari@mae.ro
Viceconsulatul României la Almería – almeria.programari@mae.ro