Istoricul si ziaristul Florian Pantazi a lansat noua sa carte, „Reconstructia Constitutionala in Romania”. Publicata online la editura franceza Mobipocket, cartea poate fi procurata cu usurinta atat de romanii din tara, cat si de cei din diaspora, care sunt interesati sa inteleaga miza dezbaterilor privind modificarea Constitutiei. 

„Reconstructia Constitutionala in Romania” apare la numai o luna dupa lansarea cartii „Falimentul Republicii Inginerilor”, disponibila la aceeasi editura. Scrisa intr-un stil accesibil si pe intelesul tuturor, aceasta analizeaza succint etapele procesului de modificare a Constitutiei si obiectivele celor care s-au implicat pana acum in acest efort.

 

 „Dezbaterea privind modificarea Constitutiei nu este una de natura academica, ci are un pronuntat caracter practic. Natiunile care nu dispun de o constitutie bine gandita sunt expuse instabilitatii politice, abuzurilor dictatoriale sau destitutiei economice. Pentru ilustrarea acestui adevar este suficient sa luam in considerare zecile de miliarde de dolari in investitii straine pierdute de Romania in anii ’90, din cauza absentei din Constitutie a unei prevederi clare privind garantarea proprietatii private”, sustine autorul.

 

Cartea compara Raportul Comisiei Prezidentiale cu „Decalogul lui Basescu”, evidentiind serioasele discrepante dintre acestea. Sunt prezentate pe scurt formele de guvernamant care ar putea fi adoptate prin modificarea sau rescrierea Constitutiei : republica parlamentara, prezidentiala sau semiprezidentiala, cu avantajele si dezavantajele lor.

 

Pentru a revigora si depolitiza dezbaterea in jurul crizei constitutionale romanesti, cartea include si interviuri pe aceasta tema cu sociologul iesean Liviu Antonesei, specialista in drept constitutional Genoveva Vrabie, membra a Comisiei Prezidentiale de Analiza, si avocata Georgiana Iorgulescu, directoare executiva a Centrului pentru Resurse Juridice si lider de opinie al societatii civile.

 „Reconstructia Constitutionala in Romania” poate fi procurata pe internet, accesand link-ul

http://www.mobipocket.com/en/eBooks/eBookDetails.asp?BookID=163689 sau tastand Florian Pantazi la categoria autori

pe site-ul www.mobipocket.com