Seis enfermedades del espíritu contemporáneo” este prima carte a lui Constantin Noica care apare în spaniolă. Institutul Cultural Român de la Madrid şi Editura Herder vor prezenta în 1 aprilie, 19.00, la Centrul Cultural Círculo de Lectores, (c/ O’Donnell, 10-28009 Madrid) prima apariţie în spaniolă a unei cărţi semnate de filozoful român Constantin Noica.
Cartea va fi prezentată de Horia Barna, directorul ICR Madrid, de Miguel García-Baró López, profesor de Filozofie la Universitatea Comillas din Madrid, de Gerardo del Pozo Abejón, profesor la Facultatea de Teologie San Dámaso din Madrid, de către Iuliu Cristian Arieşanu, cercetător în cadrul Departamentului de Ştiinţe Antice de la Universitatea din Zaragoza şi de către Raimund Herder, editore Herder Editorial.
În cartea sa, Noicea identifică pe lângă „bolile somatice şi psihice şi altele de ordin superior numite boli ale spiritului. Sunt şase aceste dureri care fac din om bolnavul Universului. Fără îndoială aceste disfuncţii care reflectă modurile în care spiritul reacţionează la diferitele stări ale fiinţei, departe de a anula subiectul, îi conferă acestuia capacităţi surprinzătoare”.
După venirea comuniştilor în România, Noica este unul dintre puţinii intelectuali care nu părăseşte ţara şi autorităţile i-au impus domiciliu forţat în 1949 la Cîmpulung-Muscel. A fost prizonier politic din 1958 până în 1964, când a fost achitat. Ultimii 12 ani de viaţă i-a petrecut la schitul de la Păltiniş.