Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Mexic, dacă acestea nu sunt necesare, din cauza apariţiei cazurilor de îmbolnăvire cu virusul febrei porcine, virus care poate fi mortal şi care se transmite de la om la om.

MAE arată că până acum nu s-a înregistrat niciun caz de cetăţean român afectat de gripa porcină şi anunţă că în cazul în care cetăţenii români trebuie să se deplaseze în Mexic sau se află deja în această ţară ar fi bine să evite locurile aglomerate şi să utilizeze măştile de protecţie.

Respectarea strictă a igienei personale şi consultul de către medic la primele simptome ale bolii sunt, de asemenea, principalele recomandări făcute de MAE.

Se recomandă evitarea locurilor aglomerate, cum ar fi pieţele sau mijloacele de transport în comun, precum şi evitarea contactului direct cu localnici. Boala are simptome asemănătoare gripei comune: temperatură mare, dureri în gât, tuse, febră musculară. După două-trei zile, acestea se accentuează şi se poate ajunge rapid la pneumonie. Tratată în fază incipientă, boala este vindecabilă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că nu există un vaccin adaptat la această boală, tratamentul fiind cu antibiotice, sub supraveghere medicală.

Ministerul Sănătăţii din Spania a confirmat până la 28 aprilie două cazuri de îmbolnăvire cu gripă porcină. Alte cazuri care se află în curs de investigare au fost depistate în Catalunia, Albacete, Bilbao şi Valencia.

La 28 aprilie se mai înregistraseră cazuri confirmate în SUA şi Canada, precum şi în Marea Britanie. Cazuri suspecte de infectare cu virusul gripei porcine se află în curs de diagnosticare în mai multe ţări europene: Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Suedia.