În acest an, la Madrid, în Noaptea Cărţilor, la 23 aprilie, România a avut o prezenţă importantă printr-unul dintre cei mai importanţi gânditori români care este foarte popular în Spania: Emil Cioran. Cu ocazia manifestării care a cuprins întreaga capitală spaniolă pe tot parcursul nopţii, Institutul Cultural Român a lansat la „Clubul Cititorilor” cartea lui Ion Vartic, în spaniolă, „Cioran ingenuu şi naiv”. Lansarea a început cu vizionarea unui film pus la dispoziţie de grupul Humanitas.

Popularitatea lui Cioran în Spania este recunoscută mai ales prin faptul că la acţiunea ICR-ului a venit chiar fostul ministru al Culturii, Cesar Antonio Molina, care şi-a mărturisit fără reţinere atracţia faţă de scriitorul român.

Cioran aparţine unei mari culturi central-europene, care este cea română, foarte legată de lumea latină şi mediteraneană. Împreună cu Eliade şi Ionescu, este una dintre cele mai înalte reprezentări. Este un gânditor, o persoană care gândeşte din perspectiva propriei sale filosofii, a propriului eu, fără intermediari. Pe Cioran îl face mare originalitatea sa, independenţa sa, lipsa de legătură cu partea terestră şi cu cea spirituală a vieţii şi ştiinţa sa de a explica şi de a exprima, ceea ce este foarte important. Cred că el caută Paradisul, unde nu există nici fericirea, nici non-fericirea. Neexistând în Paradis răul, nici conştiinţa fericirii nu există. Deci ce face Cioran este să încerce să fie ADAM, din nou, într-un loc unde nu există conştiinţa binelui sau a răului”, ne-a spus Cesar Antonio Molina.

În cadrul prezentării cărţii lui Ion Vartic au luat cuvântul şi alte personalităţi precum cercetătoarea literară Ioana ZLOTESCU SIMATU, Joaquín CASANOVA, director la editura Mira Editores şi Joaquin Garrigos, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.