Luis Planas, a afirmat că asigurarea aprovizionării cu alimente trebuie să fie prioritară în prezent, marcată de consecințele invazia rusă a Ucrainei, care a dus la creșterea prețurilor la materiile prime și dificultăți de aprovizionare pe piețele care sunt cel mai dependente de aceste două țări. Ministrul a susținut cooperarea și multilateralismul pentru depășirea crizei.

Luis Planas a participat astăzi la Consiliul de Miniștri ai Agriculturii al UE, la care s-a aflat situația piețelor agricole în contextul crizei alimentare cauzate de războiul din Ucraina, cu referiri la întâlnirea organizată recent de G7 pe această problemă. De asemenea, s-a discutat un punct legat de Conferința ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care va avea loc în iunie viitor la Geneva, care va aborda aspectele comerciale internaționale derivate din criza din Ucraina.

Ministrul a transmis necesitatea ca statele membre și Comisia Europeană, în comun, să pună în aplicare toate măsurile aflate la îndemâna lor, în special prin mecanisme de cooperare multilaterală, pentru a preveni măsuri unilaterale de limitare sau interzice exporturile de materii prime și produse alimentare, cu accent deosebit pe utilizarea disproporționată a rezervelor strategice de către unele țări. Ministrul a subliniat, de asemenea, necesitatea de a asigura disponibilitatea îngrășămintelor, de a îmbunătăți utilizarea acestora și de a căuta surse alternative pentru a preveni ca lipsa acestora să provoace o scădere a producției în momentul în care este cea mai mare nevoie de ele. De asemenea, a făcut referire la necesitatea facilitării achizițiilor de alimente de către Programul Alimentar Mondial.

Ministrul a mulțumit Comisiei Europene pentru măsurile adoptate în cadrul acestei crize, în temeiul căruia a fost posibilă înființarea în Spania a unui pachet de ajutoare pentru sectoarele cele mai afectate cu un buget de milioane de euro. De asemenea, a evaluat recenta decizie care va permite utilizarea a până la 5% din sumele de 2021 – al Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), să acorde ajutor pentru sectoarele și producătorii cei mai afectați de consecințele războiului din Ucraina.

Tratament la rece Ministrul a transferat riscul fitosanitar pe care îl implică anumite importuri de citrice către principalele regiuni producătoare comunitare. În acest sens, a solicitat Comisiei Europene să aplice protocolul de tratare la rece la transporturile de citrice din zonele în care au fost depistați anumiți dăunători, în conformitate cu recomandările Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară. Ministrul a mulțumit comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, pentru angajamentul său de a înainta o propunere Comitetului fitosanitar permanent pentru animale și plante (Scopaff) convocat în acest scop mâine, miercuri.

În cadrul Consiliului de Miniștri au fost abordate și alte aspecte, precum dezbaterea privind abordările strategice de combatere a gripei aviare, viitorul protecției solului, utilizarea turbei în substraturile produselor horticole, printre altele. Etichete: Ucraina // Sursa: Guvernul Spaniei – Apartament: „Securitatea aprovizionării cu alimente trebuie să fie prioritatea noastră în acest moment”