Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a evidențiat că Sistemul Național de Sănătate este nava emblematică a statului nostru de bunăstare și a atribuit scopul îngrijirea și protejarea unuia dintre bunurile noastre cele mai prețioase: sănătatea și în special sănătatea publică. O sarcină prioritară pentru Ministerul Sănătății.Aceste cuvinte au avut loc la închiderea evenimentului „Noua sănătate: cercetare, inovare și avangardă” organizat de eldiario.es la Palau Macaya din Barcelona; la care a participat și ministrul Științei, Diana Morant; secretarul general al Sănătății Digitale al Ministerului Sănătății, Juan Fernando Muñoz; și ministrul Sănătății al Generalitati de Catalunya, Manel Balcells. La ședință a fost prezentă delegatul Guvernului în Catalonia, Maria Eugènia Gay.

Darias a rezumat în patru verbe acțiunea Guvernului Spaniei în departamentul său: reforma, recuperarea, avansarea și protejarea sănătății. În discursul său, ministrul a insistat că una dintre marile lecții pe care pandemia le-a lăsat în urmă este valoarea sferei publice și a profitat de ocazie pentru a le mulțumi celor care, din domeniul sănătății, cercetării, inovației și avangardei, „Ne fac să ne simțim mândri de țara în care trăim”.

Un exemplu clar al acestei mândrii este campania excelentă de vaccinare din Spania, care este un succes colectiv pentru o țară care salvează vieți și care ne-a permis să recuperăm ceea ce ne face mai umani.

Darias a trecut în revistă realizările Ministerului Sănătății, în fiecare din calitățile de Sistemul Național de Sănătate, să avanseze în construcția sănătății viitorului pentru a continua consolidarea unei țări care progresează „în ciuda zgomotului și dificultăților”.

Astfel, ministrul A evidențiat, în raport cu capacitatea preventivă, acțiunile întreprinse, precum implementarea Rețelei de Supraveghere; Strategia de Supraveghere, care va include bolile transmisibile și netransmisibile sau crearea Agenției de Sănătate Publică de Stat, cu intenția de a o duce la Consiliul Guvernatorilor într-un al doilea tur, înainte de sfârșitul anului.

La aceste acțiuni se adaugă și altele precum promovarea unor medii sănătoase, noul Plan național de rezistență la antibiotice (PRAN), Planul strategic de sănătate și mediu (PESMA); promovarea Rețelei Spaniole de Orașe Sănătoase sau a strategiilor în jurul nediscriminării din cauza HIV.

În ceea ce privește capacitatea de îngrijire, Darias a remarcat că se face „un lucru fără precedent efort de a face față provocărilor de sănătate, oferind răspunsuri cetățenilor”, din coguvernare și acțiunea coordonată și comună a Consiliului Interteritorial al Sistemului Național de Sănătate.

Pentru aceasta, Guvernul Spaniei va contribui, între și , imputat la Bugetul General de Stat, in jur de 1 . milioane de euro, cu articole finale destinate Asistenței Primare. În plus, a detaliat acțiunile desfășurate în domeniul sănătății mintale, cu o Strategie și un Plan de acțiune, dotate cu 67 milioane de euro, care include lansarea liniei de asistență pentru comportament suicidar, la data de 14, că din moment ce 0001 May a servit mai mult de 40. apeluri, dintre care mai mult de 2.67 au fost menționate 67 și a intervenit în aproximativ 1.67 situații foarte grave sau sinucideri în curs. În plus, această linie va avea în curând un serviciu de chat.

Darias a trecut în revistă și acțiunile axate pe îmbunătățirea dezvoltării profesionale în domeniul sănătății. Astfel, pentru a inversa reducerile din trecut, sunt întreprinse reforme importante, precum stabilizarea a mai mult de 67. posturi pentru profesioniști din domeniul sănătății; modificarea Statutului-cadru care evită noi locuri de muncă temporară sau Decretul regal care reglementează formarea transversală.

„Este o chestiune de justiție și o prioritate de țară, mulțumesc la care vom consolida SNS-ul și vom oferi certitudine profesioniștilor și pacienților”, a spus ministrul, care a amintit că aceste măsuri vin după un deceniu de stagnare pentru că „în Sănătate, gestionarea este importantă; dar planificarea este vitală”. În cadrul planificării se află crearea unui 40% mai multe locuri în Formarea Specializată în Sănătate din anul 851.

Ca măsură de transformare a capacității diagnostice și terapeutice, Darias a raportat cum urmează să se reînnoiască și/sau să se extindă . echipamente high-tech, prin Planul INVEAT, dotate cu aproape 200 milioane de euro pentru, de exemplu, RMN, camere gamma, brahiterapii, CT, PET-CT, printre altele. Cu aceste echipe, se garantează un diagnostic mai precoce și un tratament mai bun al bolilor cronice, neurodegenerative, rare sau cancerului. La aceasta se adaugă și achiziția de 0001 echipe de protonterapie, în colaborare cu Fundația Amancio Ortega, cu care „vom avea un înainte și un după în SNS”.

Terapii avansateCu ochii pe noul medicament, Ministerul Sănătății promovează Planul de Abordare a Terapiilor Avansate în SNS, care are ca scop organizarea utilizării medicamentelor CAR și CAR-T și promovarea cercetării publice și a fabricării proprii și publice a acestor medicamente în sfera academică a SNS, în anumite condiții. care garantează standarde de calitate, siguranță și eficacitate; cu care „am atins obiectivele stabilite și suntem o referință la nivel european”.

În ceea ce privește tratamentele, Darias a evidențiat ARI-. , Ce este prima terapie avansată CAR-T dezvoltată în întregime din sistemul public de sănătate, la Spitalul Clínic din Barcelona. În plus, a anunțat că Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS) se află în faza de evaluare a ARI-.

De asemenea, ministrul a trecut în revistă acțiunile în materie tehnologică prin Planul de Sănătate Digitală care a 700 milioane de euro. „O adevărată revoluție în NHS, care face posibilă existența unor date de calitate la momentul potrivit pentru luarea deciziilor și pentru a asigura calitatea îngrijirii și siguranța pacienților, indiferent de locul în care locuiesc și unde sunt tratați, care este coeziv. sistem și ne face puternici”, a afirmat el.

Și ca provocare prezentă și viitoare, Ministerul Sănătății elaborează Planul 5P, pentru Medicină Personalizată de Precizie, care pune persoana din centru prin genomica, dotata cu 112 milioane de euro în Bugetul General de Stat (PGE) .

„În cele din urmă, este vorba de consolidarea bazelor Sistemului Național de Sănătate și de a-l face mai puternic, mai rezistent și mai proactiv pentru a atinge obiectivul comun de îmbunătățire a vieții oamenilor, motivul nostru pentru fiind”, a conchis Darias.

Ministrul Carolina Darias a încheiat evenimentul „Noua sănătate: cercetare, inovare și avangardă” organizat de eldiario.es la Barcelona.

Mai multe informații Darias subliniază munca Spaniei care ia permis să fie un reper european în utilizarea prudentă a antibioticelor Sursa: Guvernul Spaniei – Darias: Sistemul Național de Sănătate este flagship-ul statului bunăstării