Creatorul de jocuri video Shigeru Miyamoto va primi Premiul Principe de Asturias pentru Comunicare. Anuntul a fost facut de juriul compus din specialisti spanioli, la Oviedo, in Asturia, care vrea sa-l premieze pe creatorul celebrului joc.

Shigeru Miyamoto s-a nascut in 1952 la Kyoto, este astazi director in cadrul celebrei companii Nintendo si creatorul cunoscutului video-joc Mario Bros, care a vandut peste 275 de milioane de copii in intreaga lume.

Miyamoto a creat peste 100 de jocuri video, intre care Mario Bros si Zelda, considerate ca cele mai bune din istore. Critica de specialitate a definit „The Legend of Zelda” ca cel mai bun joc video creat vreodata. In 1996, Shigeru Miyamoto a creat Super Mario 64 in 3D, ceea ce a insemnat un moment istoric in industria jocurilor video, pentru ca a dotat personajele cu miscare individuala si independenta. Shigeru Miyamoto este creatorul primei console cu ecran dublu, unul dintre ele cu comanda tactila (touchscreen), Nintendo DS, care a vandut numai in Europa peste 3 milioane si jumatate de exemplare intr-un an. Aceasta consola a inlocuit traditionalul ghid audio de la muzeul Luvru

Un comunicat al Fundatiei Principe de Asturias precizeaza ca juriul a apreciat creatiile lui Miyamoto pentru ca nu contin violenta, pentru ca includ programe desenate pentru antrenamentul creierului (Brain Training),  pentru creativitatea muzicala, ca Wii Music, joc de compozitie muzicala, utilizat in scoli din toata lumea sau Wii Fit, un set de exercitii care se controleaza cu miscarea corpului, din care s-au vandut peste 30 de milioane de copii.

Datorita acestor creatii, desenatorul japonez a reusit sa transforme video-jocul intr-o „revolutie sociala” si a reusit sa il popularizeze in randul unor categorii de populatie care nu aveau acces la acest fel de petrecere a timpului liber. Video-jocul este astazi un mijloc capabil sa uneasca persoanele, indiferent de sex, conditie sociala, culturala sau varsta. Shigeru Miyamoto propune jocurile ca un element de integrare in familie si sociala, o experienta care poate fi impartasita de oricine, care ajuta la exprimarea sentimentelor si reuseste sa emotioneze jucatorii.

Shigeru Miyamoto a mai obtinut si alte distinctii importante in Spana, Franta, Marea Britanie si SUA.

Premiile Principe de Asturias promoveaza munca stiintifica, tehnica, sociala, culturala, umana realizata de persoane sau institutii la nivel international.

Premiul pentru creatorul Nintendo este al treilea anuntat in acest an, dupa cel pentru arhitectura, acordat lui Rafael Moneo si cel pentru stiinte sociale, acordat ganditoarei americane Martha C. Nussbaum. Pe parcursul urmatoarelor luni vor fi anuntate si premiile pentru literatura si pentru sport.

Fiecare din premiile Principe de Asturias (care se acorda din 1981) este dotat cu 50 de mii de euro si o sculptura creata de Joan Miro. Premiile vor fi inmanate la ceremonia din toamna, prezidata de Felipe de Bourbon, Principe de Asturia.