Secretarul de stat pentru ocuparea forței de muncă, Joaquín Pérez Rey și comisarul pentru ocuparea forței de muncă, Nicolas Schmit, lansează campania Muncă sigură și sănătoasă în era digitală menită să crească gradul de conștientizare cu privire la riscurile digitalizării la locul de muncă Pe lângă Pérez Rey și comisar, la prezentare a participat și directorul Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, William Cockburn. Campania, care va dura trei ani, va studia riscurile transformării digitale și va promova gestionarea în siguranță a acestora După-amiaza, vicepreședintele interimar Yolanda Díaz participă la Summit-ul social tripartit împreună cu președintele Guvernului, Pedro Sánchez și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, apărând autonomia strategică europeană și promovând dialogul social la nivel european. nivel. Secretarul de stat interimar pentru Ocuparea Forței de Muncă și Economie Socială, Joaquín Pérez Rey, a lansat astăzi la Bruxelles Campanie Muncă sigură și sănătoasă în era digitală care se va desfășura timp de trei ani, până în 2025, cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile psihosociale ale digitalizării.

Pentru Pérez Rey nu există nicio dilemă între dezvoltarea tehnologică și protecția lucrătorilor. „Justiția socială și justiția digitală trebuie să fie două fețe ale aceleiași monede”, a spus secretarul de stat în cadrul prezentării, în care a fost însoțit de comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, și de directorul executiv interimar al Agenției Europene. pentru securitate și sănătate la locul de muncă, William Cockburn.

Secretarul de stat a subliniat că campania îndeamnă creșterea prevenirii în probleme de securitate și sănătate în muncă în legătură cu digitalizarea în lumea muncii, o situaţie care rreprezintă o oportunitate pentru o transformare sigură, sănătoasă și durabilă la locul de muncă, dar poate implica anumite riscuri.

Campania a fost concepută ținând cont de perspectiva de gen si nevoile unor grupuri specifice a lucrătorilor cu risc mai mare. De asemenea, va promova studiul tehnologiilor digitale emergente pentru a acoperi eventualele riscuri și a-și spori oportunitățile.

Pérez Rey a încadrat campania în prioritățile slujbă decentă cei de la Ministerul Muncii s-au apărat în acest semestru al președinției spaniole a Consiliului UE. În plus, el a reamintit aprobarea recentă în Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Politici Sociale (EPSCO) a Concluzii privind sănătatea mintală și precaritatea locului de muncă în care țările membre ale UE sunt îndemnate să promoveze politici de angajare de calitate sau să susțină cercetarea privind sănătatea mintală la locul de muncă cu o abordare preventivă, printre altele.

Secretarul de stat interimar a explicat că toate aceste progrese și noile forme de angajare constituie o provocare pentru legislația muncii și, prin urmare, este necesar să se protejeze în continuare lucrătorii pentru a preveni diminuarea drepturilor acestora în acest proces.

Ca exemplu al acestei evoluții, el a subliniat ceea ce este cunoscut sub numele de lege Călăreț, care recunoaște în Spania prezumția de angajare a lucrătorilor de pe platformele de livrare. Acea lege, a insistat secretarul de stat, a fost cel mai bun exemplu că algoritmii pot fi puși în slujba binelui comun și inovația în slujba oamenilor.

Acum este timpul să conștientizăm populația activă, companiile și factorii de decizie politică, printre altele, cu privire la prevenirea riscurilor profesionale în domeniul economiei digitale. „Ne confruntăm cu o bifurcație istorică: fie tehno-feudalism pentru câțiva, fie o tranziție digitală corectă pentru majoritatea. Europa poate și trebuie să aleagă această a doua cale. S-au făcut pași importanți în această direcție. Această campanie, de exemplu”, a subliniat Pérez Rey.

La rândul ei, vicepreședintele secund și ministru interimar al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, participă în această după-amiază la Bruxelles la Summitul social tripartit împreună cu președintele interimar al Guvernului, Pedro Sánchez, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Díaz va apăra autonomia strategică a Uniunii Europene și ca această strategie să fie în slujba cetățenilor celor 27 de țări care alcătuiesc blocul european. În plus, va prezenta un fără hârtie (non-paper) cu scopul de a consolida summiturile sociale tripartite cu partenerii sociali europeni și dialogul social în întreaga UE.


Sursa: Munca promovează prevenirea în Europa împotriva riscurilor psihosociale ale digitalizării