Zeci de locuitori spanioli ai orașului spaniol Coslada s-au adunat, luni seară, ca să condamne crima care a cutremurat mica localitate de lângă Madrid, în care trăiesc peste 18 mii de români.

Participanții au ținut câteva minute de reculegere după care au aplaudat și au clamat împotriva terorismului „machista”.

„Era o femeie care trăia aici cu noi în Coslada. Era de naționalitate română și suntem cu toții șocați de această situație.”, ne-a declarat consilierul pentru Imigrație al primăriei Coslada, Agustin Gonzalez Plasencia.

Printre cei prezenți nu se afla nici un român, cu toate că moartea româncei de 42 de ani, care avea un club de noapte în oraș, a fost acoperită de toată presa spaniolă.

„Din nefericire, românii nu participă la acțiunile pe care le organizează spaniolii. Din nefericire! Participă doar la activitățile, și de puține ori, la cele organizate de ei. Dar este o chestiune pe care încercăm să o îmbunătățim prin mijloacele primăriei și vom continua să încercăm”, a mai adăugat Agustin Gonzalez Plasencia, care a participat împreună cu familia sa la protestul convocat de o asociație pentru apărarea drepturilor femeilor.

Mai mult, consilierul primăriei pentru integrarea străinilor semnalează faptul că violența împotriva femeii afectează numeroase familii românești.

„Un procentaj destul de mare de femei care denunță situații de violență de gen în Coslada sunt românce. Trebuie să-și dea seama că astfel de situații trebuie denuntate pentru că pot duce la moarte. Ceea ce s-a intamplat joia trecuta nu trebuie să fie neapărat un caz de violență de gen. Se ancheteaza în continuare, dar indiferent de asta este un caz de violență și trebuie denunțat, iar oamenii trebuie să condamne astfel de situatii”, ne-a mai spus Agustin Gonzalez Plasencia.

Spaniolii prezenți la manifestație au afișat o parcartă în semn de protest și au fost solidari cu românca de 42 de ani, care a fost ucisă cu o brutalitate ieșită din comun.

„Pentru noi nu contează de unde provine, Este o femeie și este de ajuns. Ne provoacă un sentiment de teroare și o amărăciune enormă pentru că așa ceva se poate întâmpla în secolul 21, în Spania. Este evident că nu se respectă drepturile femeilor”, ne-a spus Maria, una dintre femeile adunate în fața centrului Margarita Nelken din Coslada.

Localul Copacabana care era gestionat de românca de 42 de ani este închis și la intrare au fost aprinse câteva lumânări.

coslada romanca ucisa local

Clubul de noapte în care a fost ucisă românca

Femeia a fost găsită moartă vineri după-amiază, după ce lipsa ei a fost denunțată de mama sa și după ce vecinii au văzut urme de sânge în fața clubului de noapte. Polițiștii au găsit cadavrul dezbracat și cu fața mutilată.

Surse din poiliție citate de presa spaniolă vorbesc de 3 suspecți de naționalitate română. Se pare că aceștia ar fi vrut să intre în bordel, dar din cauza faptului că erau beți ar fi fost invitați să plece și din această cauză s-ar fi putut produce agresiunea fatală asupra româncei.

Anchetatorii nu exclud nici deocamdată nici posibilitatea unui atac premeditat.