Mai mulți fani ai echipei de fotbal PSV Eindhoven au declanșat un val de critici din partea societății spaniole după ce au umilit în piața publică un grup de românce, de etnie rroma, care cerșeau.

În timp ce consumau bere la o terasă din Plaza Mayor, centrul Madridului, câteva zeci de suporteri olandezi au inventat un mod repugnant de a petrece timpul.
Aruncau monezi cersetoarelor romance de etnie rroma si se distrau cand acestea fugeau sa le prinda. La un moment dat au inceput să le ceară să facă flotări, iar unul dintre suporteri chiar le-a aruncat o bancnotă careia îi dăduse foc.

[youtube id=”1KPI9FXIyCw” align=”center” mode=”lazyload”]

Spectacolul denigrant era marcat de uralele fanilor, care nu se sinchiseau de criticile câtorva spanioli care au încercat să pună capăt acestuia oferind bani femeilor care cerșeau.

[youtube id=”COiTIY-pyow” align=”center” mode=”lazyload”]

Imaginile au fost transmise de toată presa spaniolă, iar reprezentanții autorităților au reacționat pe aceeași linie.

Pentru premierul Mariano Rajoy, gestul suporterilor „a fost scârbos și repugnant și pune la îndoială bunătatea speciei umane”, în timp ce președinta regiunii Madrid, Cristina Cifuentes îi acuza de rasism pe suporterii olandezi și critică faptul că nimeni nu a intervenit.

Declarația lui Mariano Rajoy (31:50)

[youtube id=”HP3VwJcp1qA” align=”center” mode=”lazyload” autoplay=”no”]

La rândul său, Manuela Carmena, primarul Madridului, a declarat că atunci când „au durut-o” imaginile pe care le-a văzut la televizor.

Movimiento contra la Intolerancia crede că justiția spaniolă ar trebui să acționeze și să-i cerceteze pe autori pentru „acțiuni de umilire și denigrare a persoanelor pe criterii etnice”, infracțiune prevăzută în Codul Penal.

Conducerea clubului de la Eindhoven s-a delimitat de acțiunile suporterilor săi și a promis că va încerca să-i identifice și să-i sancționeze, în timp ce Ambasada Olandei a transmis un comunicat prin care condamnă ceea ce s-a întâmplat în Plaza Mayor din Madrid.