Sosirea zilelor de 1 şi 8 martie, bogate în semnificaţii pentru români, nu au fost uitate nici în acest an. Marea majoritate a asociaţiilor româneşti din Spania au dedicat cel puţin o după amiază confecţionării mărţişoarelor. Dar nu numai asociaţiile româneşti au luat parte la această sărbătoare a primăverii. În Alcázar de San Juan, provincia Ciudad Real, cei aproximativ 180 de elevi ai Şcolii Publice numărul 8 au realizat mărţişoare în timpul orelor de curs, în ziua de 1 Martie.

De altfel, este al 3-lea an consecutiv în care colegiul spaniol dedică o parte din programul şcolar acestui obicei românesc. Fiecare dintre elevi, indiferent de naţionalitate, a primit cadou un mărţişor original adus din România, iar la şcoală copiii au confecţionat ei însuşi acest mic simbol, pe care la ieşirea de la ore l-au făcut cadou mămicilor, cu urarea „Primăvară fericită!”. Mai multe mămici au lucrat o dimineaţă întreagă pentru realizarea unui panou uriaş de primăvară, ce a fost expus în holul şcolii. Tot în urma participării părinţilor s-a realizat şi un filmuleţ cu imagini de mărţişoare din România şi fotografii ale elevilor şcolii, din anii anteriori. Acest montaj video a putut fi urmărit de micuţi pe toată durata realizării mărţişoarelor. Deşi au existat şi persoane care nu cunoşteau semnificaţia acestei tradiţii, directorul instituţiei, Juan Garrido, le-a explicat tuturor înţelesul ei.

O şcoală trebuie să fie deschisă cunoaşterii obiceiurilor familiilor elevilor ei şi încercăm să ne bucurăm atât de sărbătorile de aici, din localitate cât şi de sărbătorile persoanelor venite din alte părţi. Sărbătoarea Mărţişorului are nişte componente didactice foarte interesante, este o activitate care aduce ceva nou, e foarte plăcut de realizat şi o pot face toţi copiii. Pe de altă parte, favorizează colaborarea familiilor, pentru ca acestea să se simtă integrate şi ca făcând cu adevărat parte din şcoală. Mai mult, anul acesta săptămâna culturală vrem să o dedicăm culturii elevilor veniţi din alte ţări. Trebuie să cunoaştem cultura noastră, dar şi valorile altor culturi„, ne-a spus Juan Garrido, directorul Colegiului Public nr. 8 din Alcazar de San Juan.

În aceeaşi provincie, dar de această dată în capitala sa, Asociaţia Hispano-Română din Castilla la Mancha a sărbătorit 1 şi 8 Martie în aceeaşi zi. Sub îndrumarea a două tinere, Mădălina Tudor şi Roxana Matei, responsabile pe programe didactice în cadrul asociaţiei din Ciudad Real, peste 20 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani, au realizat mărţişoare, felicitări, au decorat sediul în spiritul primăverii, dar mai presus de toate, au pregătit o serbare la care invitatele de seamă au fost mămicile şi bunicile lor. Un invitat ales a fost şi viceconsulul României în Ciudad Real, Cătălin Gelu Boicu, care a apreciat cu drag strădania micuţilor şcolari.