Mulți români din Spania au găsit soluția ca să scape de „cozile online” de la Consulatul României de la Madrid: călătoresc cu avionul în România.

Decât să aștepte săptămâni sau aproape 2 luni, cum se întâmplă acum la Madrid, mulți compatrioți aleg să cheltuie bani pe transport ca să-și rezolve problemele mai urgente.

„Vindem 50 – 60 de bilete lunar numai pentru cazuri de acest tip”

Agenția de voiaj Flightway din Coslada este frecventată de foarte mulți români, care nu pot să aștepte după programările consulatului.

Vindem cel puțin 50 – 60 de bilete lunar pentru clienți care vor să călătorească doar pentru câteva zile în România. Mulți dintre ei nu pot să aștepte până la data programării pentru că le expiră documentele, iar alții preferă să se ducă acasă cu avionul pentru că nu știu să se programeze prin platforma online a consulatului”, ne precizează Nicu Păduraru, agent de voiaj Flightway din Coslada, Madrid.

Fără taxe consulare, dar și cu 2 luni de așteptare

Cu toate că a fost ridicată la rang de Consulat General, misiunea de la Madrid nu reușește să gestioneze nici acum solicitările cetățenilor români, care sunt obligați în continuare să ia legătura cu instituția doar online, prin pagina web econsulat punct ro.

Aproape toate serviciile consulare sunt gratuite, dar sunt inaccesibile din cauza cozilor ascunse de Econsulat sub forma unor programări dificile.

Cei care nu pot să aștepte după serviciile notariale sau consulare de orice tip, ajung să plătească între 150 și 300 de euro ca să își ia un bilet de avion până în România.

Econsulat pune nervii românilor la grea încercare

Platforma este recunoscută pentru disfuncționalitățile sale și pentru designul extrem de neprietenos, care dă numeroase bătăi de cap chiar și românilor care sunt familiarizați cu navigarea paginilor web.

Este suficient să citești mesajele de propagandă postate de Ambasada României pe propria pagină de Facebook, care sunt asaltate de critici la adresa sistemului Econsulat.

Plângerile sosite din partea cetățenilor români cu privire la proasta funcționare a paginii web econsulat.ro nu sunt luate în seamă de nimeni, nici la Ambasada României de la Madrid și nici la conducerea Ministerului Afacerilor Externe.

Ambasada preferă să te chinui singur pe Econsulat

Cu toate că platforma Econsulat funcționează prost, iar la telefoanele de asistență consulară nu se pot obține informații în timp util, Ambasada de la Madrid îi sfătuiește pe români să nu apeleze la nimeni.

Din teama de a nu primi prea multe solicitări bine făcute, Ambasada de la Madrid continuă să-i sperie pe români ca să nu-și dea datele private altora.

Cu toate acestea, consulatele românești sunt înconjurate de birouri de traduceri și de consultanță, care oferă servicii legale în Spania, pentru care se plătesc impozite.

Prin campania sa pe aceeași linie comunistoidă de care dă dovadă de mai mulți ani, Ambasada României de la Madrid își depășește atribuțiile și arată că ar dori ca aceste afaceri legale să dispară. Astfel de mesaje nu pot decât să stigmatizeze traducătorii, avocații și specialiștii în servicii administrative, care au obținut diplome atât în România, cât și în Spania.

Angajații MAE nu mai sunt familiarizați cu studiile de formare și probabil au rămas cu impresia că toți au primit jobul pe linie politică, fără examen.

Și dacă problemele de pe Econsulat nu se pot rezolva, Ambasada României de la Madrid se laudă singură pe Facebook, cu locul 2 la numărul de pașapoarte emise anul trecut.

Mesajul de propagandă postat de Ambasada de la Madrid:

Anul trecut a fost un an cu rezultate pozitive pentru Consulatul General al României la Madrid, acesta reușind să se situeze pe locul al doilea în clasamentul oficiilor consulare ale României din lume ca număr de pașapoarte simple eliberate.
Încă o dovadă a eforturilor constante ale #CGMadrid de eficientizare continuă a activității sale și de a oferi tuturor celor care îi trec pragul servicii consulare de calitate.
Evidențiem, de asemenea, rezultatele deosebite obținute de echipa oficiului consular de la Castellon.
Mulțumim tuturor oficiilor consulare ale României din Spania și le dorim mult succes în continuare!

May be an image of ‎text that says '‎Clasamentul paÈapoartelor simple electronice eliberate de MD/OC în cursul anului 2022 VIENA 16.226 TRIESTE 11.939 TORINO 16.245 فسی BUROPEARE NOMAIDA STUTTGART 11.372 BOLOGNA 11.130 BRUXELLES 11.594 CASTELLON 12.798 ROMA 19.435 PARIS 14.497 LONDRA 59.220 MUNCHEN 12.316 MANCHESTER 19.256 MADRID 23.359‎'‎

În urmă cu câteva zile, Ambasada de la Madrid a anunțat pe Facebook că programul Consulatului a fost mărit, iar activitatea începe acum de la ora 8. Dar, atenție că în 23 și 24 ianuarie este închis, pentru că este sărbătoare.