Guvernul Romaniei s-a intalnit pentru prima data cu romanii din Andalucia, la o noua sesiune intitulata „Sanse egale intr-o Europa unita”. De aceasta data insa, s-a ferit de presa romaneasca din Spania, care nu a fost invitata la eveniment.

Dupa ce prima reuniune cu asociatiile din Spania a avut loc la Castellon, unde PDL-ul si reprezentantii sai au politizat atmosfera si discutiile, Departamentul Romanilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei a organizat, la Sevilla, in perioada 4 – 5 iunie, o intalnire cu reprezentantii asociatiilor romanesti din regiunea Andalucia, in care traiesc peste 120 de mii de romani.

De aceasta data, presa romaneasca din diaspora a fost exclusa de la intalnirea cu diaspora romaneasca din Spania. La fel ca si la celelalte intalniri, la care s-a vorbit mult, dar fara sa existe vreo finalitate concreta, la Sevilla, Departamentul Romanilor de Pretutindeni a incercat sa promoveze cat mai mult proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondenta, care ar trebui sa aduca PDL-ului peste 1 milion de voturi din diaspora, asa cum promitea ministrul de Externe Teodor Baconshi la Congresul PDL. {loadposition publi}

Conducerea Institutului Limbii Romane a profitat de intalnirea de la Sevilla pentru a anunta ca in localitate va fi infiintat un lectorat de limba romana la universitate, insa nu a rostit nici o vorba despre carentele si situatia proiectului „Limba, Cultura si Civilizatie Romaneasca” (LCCR) gestionat de ILR, prin care copiii romanilor din Spania ar trebui sa-si pastreze cultura si limba. La ora actuala, LCCR se preda in doar cateva regiuni din Spania, iar profesorii care inca mai sunt platiti au clase formate din copii de toate varstele si se folosesc de tot ce au la indemana, pentru ca manuale nu exista.

De cealalta parte, romanii din Andalucia, prezenti la aceasta prima intalnire cu reprezentanti ai guvernului Romaniei, s-au plans in primul rand de problemele pe care le au cu retelele de romani care fac trafic de persoane in scopul exploatarii prin munca.
Urmatoarea editie a acestor dezbateri organizate de catre Departamentul Romanilor de Pretutindeni va fi probabil in Italia si se asteapta ca aceste intalniri sa aiba loc si la Madrid. 
{loadposition comment}