Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a subliniat la Lyon „rolul remarcabil” jucat de Spania în cadrul Interpol încă de la crearea sa în 1923 și a reafirmat angajamentul țării noastre față de organizație.

„Cantitatea și calitatea schimburilor de informații, volumul înregistrărilor contribuite la bazele de date, numărul deținuților în vederea extrădarii și intervenția într-o mare parte a operațiunilor organizației aprobă acest angajament”, a subliniat ministrul în cadrul vizitei pe care a avut-o. făcut la sediul organizaţiei internaţionale de poliţie.

În prezent, patru agenți ai Poliției Naționale și Gărzii Civile sunt staționați la sediul Interpolului din Lyon și încă unul la Centrul de Inovare din Singapore. Pe tot parcursul anului 2022, Spania a colaborat cu Interpol la arestarea a 83 de persoane reclamate în străinătate și a 398 de fugari aflați în Spania. Au mai fost executate 228 de extrădari, 95 dintre ele corespunzând celor revendicate de Spania și 133 livrărilor în alte țări.

Ministrul de Interne a fost primit la sosirea sa la sediul Interpolului de secretarul general al acesteia, Jürgen Stock, cu care a avut o întâlnire de lucru, în care Stephen Kavanagh, director executiv al Serviciilor de Poliție; María Guadalupe Medina, șef de cabinet al secretarului general; și Maria Berger, consilier pentru strategie și politici Interpol.

Grande-Marlaska a profitat de vizită pentru a-l felicita pe Secretarul General cu ocazia centenarului înființării Interpolului, care este sărbătorit în 2023, și și-a exprimat dorința Spaniei de a continua colaborarea cu organizația „ca actor relevant, o reflectare a rolului. a ţării noastre în poziţia sa geostrategică, ca punte de culturi şi legătură între continente”.

În această linie, ministrul de Interne a promis că va lucra în timpul următoarei președinții spaniole a Uniunii Europene pentru a promova integrarea Interpol în dezvoltarea Ameripol, organizația polițienească americană, precum și pentru a avansa în negocierile dintre Interpol și Comisia Europeană pentru ca agențiile UE să poată accesa bazele de date ale organizației.

El a subliniat, de asemenea, angajamentul Spaniei de a continua creșterea cooperării polițienești cu țările africane, în special în regiuni precum Sahel sau Maghreb, și în chestiuni precum lupta împotriva terorismului sau traficul de persoane, domenii în care țara noastră acumulează o vastă experiență prin intermediul comunității. echipe de cercetare și alte proiecte bilaterale și multilaterale.

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, cu responsabilii Interpol.

Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – ​Grande-Marlaska se întâlnește la Lyon cu șefii Interpolului și reafirmă angajamentul Spaniei față de organizație