#Spania – Rata de înscriere la școală a populației între 15 și 19 ani este de 87,9% (date 2021), cu 6,1 puncte procentuale mai mult decât acum un deceniu, potrivit studiului „Education Panorama 2023”. OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) ‘, publicat astăzi de Ministerul Educației și Formării Profesionale (MEFP). Această cifră depășește media țărilor OCDE din studiu (84,0%) și se află la niveluri similare cu media celor 25 de țări UE incluse în el (87,7%).

Raportul, elaborat de Institutul Național de Evaluare Educațională al MEFP, are la bază raportul „Education at a Glance 2023”, pe care OCDE îl întocmește în fiecare an, cu date educaționale din principalele economii ale Organizației și din alte țări asociate sau din procesul de aderare. Cu această ocazie, raportul analizează mai detaliat învățările de Formare Profesională, evoluția acesteia și relația sa cu angajarea.

Rata de înscriere la școală este, de asemenea, comparativ mai mare în Spania în primul ciclu al copilăriei timpurii: 24,7% dintre băieții și fetele sub 2 ani merg la școală (comparativ cu 18,0% în media OCDE și cu 11,8% în UE25), deoarece precum și 56,2% dintre cei care au împlinit vârsta de 2 ani (comparativ cu 43,0% în media OCDE și 37,3% în media UE25).

Expansiunea educațională din ultimul deceniu se reflectă și într-un nivel mai ridicat de pregătire generală a populației: în 2022, mai mult de jumătate dintre tinerii spanioli între 25 și 34 de ani, 50,5%, au studii terțiare, față de 47,2% din cetățenii de această vârstă în media OCDE și 44,7% în media UE25. În 2015, 41,0% dintre tinerii spanioli aveau această calificare.

În cazul populației adulte între 25 și 64 de ani, 41,1% au studii superioare (40,4% în OCDE și 37,7% în UE25), cu 8,5 puncte mai mult decât acum un deceniu. La cealaltă extremă, procentul cu studii sub treapta a II-a de liceu a fost redus cu 9,5 puncte procentuale, de la 45,3% în 2012 la 35,8% în 2022.

Diferente salarialePe de altă parte, raportul se concentrează pe relația dintre educație și formare și accesul la piața muncii. Cu cât mai multă pregătire, cu atât este mai mare nivelul de angajare și salarii mai bune.

În Spania, promovarea nivelului de învățământ secundar obligatoriu și pregătirea profesională intermediară crește astfel șansele de a găsi un loc de muncă pentru tinerii spanioli între 25 și 34 de ani cu 20%. În cazul absolvenților VET de nivel superior, aproape 83% lucrează în decurs de 3 sau 4 ani de la absolvire (cifră care nu se atinge înainte de 5 ani în cazul absolvenților de facultate).

În plus, probabilitatea de a avea un salariu peste media generală crește odată cu nivelul de educație atins. Astfel, persoanele cu calificări superioare din Spania câștigă cu 55% mai mult decât cei care nu au studiat dincolo de treapta a doua a gimnaziului (în principal bacalaureat și formare profesională intermediară). În OCDE și UE, diferențele sunt de 56% și respectiv 52%.

Studiul analizează și traiectoria educațională a studenților la un an de la absolvire, arătând astfel variabilitatea ofertei de formare și alternativele oferite de sistemele de învățământ. Spania se numără printre țările OCDE cu cel mai mare procent de persoane care continuă să studieze după absolvirea unui ciclu de formare de nivel mediu (49,8%), evidențiind ciclurile scurte de învățământ terțiar (36,4%), în principal FP cu diplome superioare și alte programe profesionale de a doua etapă a învăţământului secundar (12,7%).

În ceea ce privește cadrele didactice, în Spania raportul dintre studenți și profesori este mai scăzut decât în ​​mediile internaționale, mai ales în cazul formării profesionale. În a doua etapă a gimnaziului, pe traseul general, sunt 11 elevi per profesor (14 în media OCDE și UE25), iar în formarea profesională, Spania are în medie 9 elevi per profesor (15 în media OCDE și cei 14 din media UE25). În cazul VET de nivel superior, numărul mediu de studenți per profesor în Spania este de 11 studenți, când este de 16 în media OCDE și de 13 în UE25.

Sursa: Guvernul Spaniei – Aproape 88% dintre spaniolii între 15 și 19 ani sunt la școală, cu șase puncte mai mult decât acum un deceniu