Bruxelles (Belgia)

Consiliul Miniștrilor Agriculturii și Pescuitul Uniunii Europene (UE), desfășurat la Bruxelles, a discutat despre inițiativa în care Comisia lucrează pentru a defini măsuri pe termen scurt și lung privind tranziția energetică în sectorul pescuitului, cu scopul de a îmbunătăți reziliența acestuia și de a face este mai puțin dependentă de combustibilii fosili. Aceste măsuri vor încerca să îmbunătățească eficiența energetică și să încorporeze surse de energie curată și regenerabilă și tehnologii de propulsie complementare în flota de pescuit.

Luis Planas a indicat că Acesta este un mare provocare care necesită absolut sprijin din fonduri publice, întrucât tranziția energetică presupune implementarea de noi sisteme de propulsie care necesită noi proiecte în construcția navelor. Ministrul a făcut aluzie la necesitatea reînnoirii flotei de pescuit, care are o vârstă medie ridicată și a fost concepută pentru un sistem de propulsie bazat pe combustibili fosili.

Ministrul a reamintit că Fondul European pentru Pescuit și Acvacultură Maritimă (FEMPA) nu are în vedere finanțare pentru înlocuirea navelor, prin urmare este insuficientă pentru a aborda obiectivele ambițioase de decarbonizare propuse de Comisia Europeană și va fi necesar să existe alte finanțări adecvate. instrumente.

Energia este unul dintre principalele costuri de producție ale pescuitului și acvaculturii, care a fost foarte afectată de creșterea costului prețurilor ca urmare a războiul din Ucraina. Pentru a face față situației actuale, Comisia Europeană a adoptat măsuri precum instituirea unui cadru temporar care permite ajutorul de stat de până la 2022.320 euro per companie sau activarea mecanismului de criză FEMPA. Acest lucru a făcut posibil ca Spania să activeze măsuri de sprijin pentru sector pentru o sumă totală care depășește 68 milioane de euro. O comunicare a Comisiei privind dezvoltarea unui sector al algelor puternic și durabil a fost, de asemenea, discutată în cadrul consiliului. Luis Planas a subliniat că este un sector care are perspective foarte bune în Spania, deoarece are o mare disponibilitate de enclave pentru dezvoltarea sa și are deja o tradiție și cunoștințe îndelungate, precum și o rețea largă de centre de cercetare și dezvoltare R+I. .

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, participă la Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene

Etichete: UE Schimbarea climei Energie Sursa: Guvernul Spaniei – 211122Luis Planas pariaza pe adresare urgent tranziția energetică în sectorul pescuitului 211122