Conservatorul Mariano Rajoy este noul premier al Spaniei după ce a primit sprijinul majorității parlamentare la a doua sesiune de învestire organizată în urma alegerilor din 26 iunie.

Învestirea noului premier a fost posibilă prin abținerea parlamentarilor socialiști, care au decis să permită astfel finalizarea unui blocaj politic de aproape 10 luni.

Candidatura Partidului Popular a primit 170 de voturi pentru (134 – PP, 2 – UPN, 1 – Foto Asturias, 32 – Ciudadanos, 1 – Coalicion Canaria), 111 împotrivă și 68 de abțineri.

Opoziția față de formarea unui nou guvern de dreapta a fost constituită de cei 67 de deputați de la Podemos, 9 de la Ezquerra Republicana, 5 de la PNV, 8 de la Convergencia, 4 de la Compromis, 2 de la EH Bildu și 1 de la Nueva Canarias.

Cu toate că aveau ordin să se abțină la a doua votare, 15 parlamentari de la Partidul Socialist au încălcat directiva partidului și au votat împotriva candidaturii lui Mariano Rajoy. Printre aceștia se numără cei 7 deputați ai Partidului Socialist din Catalonia.

Criza internă din Partidul Socialist, care a dus la demisia liderului Pedro Sanchez, a permis investirea unui nou guvern in Spania.
Comisia care asigură conducerea principalei formațiuni din opoziție a decis duminica trecută să sprijine învestirea lui Mariano Rajoy, prin abținerea parlamentarilor săi la sesiunea de votare din Parlament.

Mariano Rajoy va anunța joi care va fi componența cabinetului său.


Esta página se puede leer también en: Spaniolă