Guvernul României confirmă faptul că autoritățile canadiene vor elimina total vizele pentru cetățenii români, începând de la 1 decembrie 2017.

Executivul informează că această decizie se regăsește în declarația Summitului UE-Canada și salută decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetățenii români începând cu 1 decembrie 2017.

Acest obiectiv a fost îndeplinit în urma discuțiilor intense din ultimele luni dintre Dacian Cioloș și Justin Trudeau, pe fondul semnării Tratatului Comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA)”, se precizează pe pagina web a guvernului de la București.

Oficialii români vor lucra, în următoarele luni, cu omologii canadieni pentru a pregăti o tranziţie de succes la regimul de călătorie fără vize. Se vor stabili o serie de mecanisme de supraveghere a migrației pentru a evita astfel „tendințele negative”, dacă acestea ar apărea pentru asigurarea continuității acestui acord.

Este un moment important pentru România, nu doar pentru că se deschide accesul românilor la beneficiile Tratatului comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA), dar și pentru că se elimină ultima discriminare existentă pentru cetățenii români față de ceilalți cetățeni europeni în chestiunea circulației fără bariere pe teritoriul Canadei”, declară Dacian Cioloș, prim-ministru al Guvernului României.

Înainte de eliminarea totală a vizelor, Canada va ridica parția vizele, de la 1 mai 2017 pentru cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa).

Aceste persoane vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.

Guvernul României se felicită pentru atingerea acestui obiectiv care a condiționat semnarea tratatului CETA și le mulțumește pentru eforturile diplomatice depuse europarlamentarului român Sorin Moisa, ministrului de Interne român, Dragoș Tudorache și ministrului canadian al Imigrației, John McCallum.

Guvernul canadian nu a confirmat încă detaliile ridicării vizelor pentru cetățenii români.