#Spania – Ministrul a subliniat că, deși a însemnat „o provocare uriașă pentru sistemul nostru de primire, care necesită un mare efort de coordonare între administrații”, răspunsul pe care l-a dat Spania „a fost exemplar, demonstrând o mare agilitate și capacitate de adaptare la diferitele momente ale crizei”.

În acest sens, Escrivá a subliniat că Spania, cu 168.000 de persoane, a fost a cincea țară din Uniunea Europeană care a primit cele mai multe persoane strămutate din Ucraina în ultimul an. Dintre aceștia, peste 135.000 au fost îngrijiți în CREADE (Centrele de Recepție, Recepție și Referire) pe care Ministerul Incluziunii le-a deschis la începutul crizei ucrainene). În plus, peste 82.000 de persoane sunt înregistrate într-un municipiu spaniol, 78.000 au card de sănătate și 14.000 sunt angajați, înregistrați la Securitatea Socială, „date care arată integrarea rapidă a acestui grup”.

În ceea ce privește sistemul de primire, ministrul a evidențiat că prin sistem au trecut la un moment dat în ultimul an peste 35.000 de persoane strămutate din Ucraina, iar în prezent „mai mult de 18.500 de persoane” rămân în acesta.

Escrivá a subliniat că, în primele trei luni de urgență, în care aproximativ 8.000 de persoane strămutate au ajuns săptămânal în Spania, „prioritatea a fost acordarea unei atenții inițiale tuturor persoanelor sosite și furnizarea documentației pentru ca acestea să aibă un permis de ședere și lucrez în Spania.

În acest sens, ministrul a evidențiat „rapiditatea cu care au acționat, de când Guvernul a aprobat în câteva zile norma de a acorda protecție internațională în 24 de ore și cu o anvergură mai mare decât în ​​alte țări europene”. În plus, în această primă etapă, Ministerul a deschis 13 puncte de atenție și informare în noduri de transport, la care au fost prezenți peste 74.000 de persoane.

Deschiderea CREADE
În aceste primele săptămâni, deschiderea CREADE la Madrid, Barcelona, ​​Alicante și Malaga „a fost esențială acordarea de îngrijire cuprinzătoare persoanelor strămutate, deoarece aveau servicii de documentare de la Poliția Națională și primirea și trimiterea inițială de la Ministerul Incluziunii”, a subliniat Escrivá. În plus, au oferit și servicii suplimentare, precum posibilitatea de a obține numărul de asigurări sociale, cardul de sănătate sau consilierea juridică „Toate acestea au fost un model de îngrijire foarte inovator, care a făcut posibilă documentarea și îndrumarea unui număr mare de persoane către diverse resurse din sistemul de primire într-o singură perioadă foarte scurtă de timp.”

„În aceste primele săptămâni de criză, una dintre cele mai complexe provocări pe care a trebuit să le abordăm a fost redimensionarea resurselor noastre de primire pentru a-i primi pe cei care au venit fără o rețea de familie în Spania sau nu au putut rămâne cu familia sau prietenii lor”, a spus ministrul. „Acest efort și experiența crizelor anterioare ne-au permis să deschidem 15.000 de locuri suplimentare în primele două săptămâni de urgență și alte 6.000 în săptămânile următoare”. Escrivá a subliniat că, în ciuda faptului că „ne-am confruntat cu alte crize, niciuna nu a fost de amploarea ca să gestioneze sosirea a 100.000 de oameni în trei luni”.

Provocarea, a explicat ministrul, „a fost foarte importantă, din moment ce a trebuit să împacăm urgența din Ucraina cu răspunsul la creșterea fluxurilor de solicitanți de azil din alte țări”. În acest fel, sistemul a trecut de la 15.000 de locuri în februarie la stabilizarea peste 35.000 din vara trecută.

În aceste primele săptămâni, canalele de informare 24 de ore din 24 în ucraineană puse la dispoziție de către Minister au avut și ele o mare importanță. Telefonul de informare a primit aproape 160.000 de apeluri într-un an, iar site-ul Ukraine Urgent a avut 3,27 milioane de vizite.

Inițiative de pionierat
Pentru a răspunde acestei urgențe, Escrivá a evidențiat implementarea „inițiativelor de pionierat”, cum ar fi programul de plasament familial în colaborare cu Fundación La Caixa. Acest proiect a fost implementat în Madrid, Barcelona, ​​Valencia și Murcia, cu rezultate excelente, însumând 275 de familii de plasament. De asemenea, a evidențiat alte inițiative pentru primirea persoanelor vulnerabile în colaborare cu instituții publice și private, cum ar fi 66 de minori bolnavi care sosesc pentru a primi tratament medical sau 12 zboruri în cadrul Platformei de Solidaritate a UE.

Ministrul Incluziunii a subliniat că, în plus, „cu această ocazie am avut o mai bună cunoaștere a profilurilor persoanelor strămutate, ceea ce a contribuit la promovarea integrării lor sociale și profesionale rapide”. În acest sens, ministrul a reamintit că una din trei persoane strămutate este minoră și, dintre adulți, 70% sunt femei. În plus, nivelul lor de educație este foarte ridicat, deoarece „doi din trei au studii superioare”. Includerea acestuia a favorizat, de asemenea, acțiuni care vizează plasarea unui loc de muncă cu persoanele primite în sistem, precum cursurile de spaniolă sau orientarea socio-laborală individualizată, precum și proiectele pilot de formare în Tehnologiile Informației și Comunicațiilor.

„Mulțumită tuturor acestor inițiative și faptului că protecția temporară a acordat permis de muncă imediat, putem spune că integrarea în muncă a acestui grup a fost destul de rapidă, ținând cont că 14.000 dintre ei au deja un loc de muncă, deși au ajuns mai puțin. decât acum un an și majoritatea fără să cunoască limba”, a subliniat Escrivá. Sectoarele care concentrează cel mai mare număr de ucraineni care lucrează sunt ospitalitatea, construcțiile și comerțul.

În plus, a fost lansat un program de ajutor financiar pentru familiile ucrainene din afara sistemului, gestionat de comunitățile autonome, de 400 de euro pe lună pe gospodărie timp de șase luni, plus încă 100 pentru fiecare minor, ceea ce „estimam că ar putea ajunge în jur de 13.000. familii”.

În cele din urmă, ministrul a subliniat că sistemul spaniol de imigrație a demonstrat o „capacitate enormă de răspuns și continuăm să-l consolidăm pentru a face față eventualelor urgențe viitoare”.

Mai multe informatii Ajută Ucraina Etichete: Ajută Ucraina Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Escrivá: „Urgența din Ucraina a fost o mare provocare pentru sistemul de primire și am răspuns într-un mod exemplar”