#Spania – În scopul de a contribui la promovarea agendei politice și sociale a Uniunii Europene prin politici de muncă și ocupare, aceste trei axe vor fi influențate. „De la Ministerul Muncii am promovat munca decentă și cu drepturi, am promovat Economia Socială și am încheiat douăzeci de acorduri mari cu dialog social, care ne-au permis să îmbunătățim condițiile de viață și de muncă ale oamenilor muncii. Dorim să promovează aceste trei priorități la nivel european pentru că eficiența economică trebuie să fie însoțită de justiție socială”, a explicat Díaz.

De asemenea, vor fi încurajate dezbaterile inovatoare privind democrația la locul de muncă, negocierea colectivă ecologică, sănătatea mintală și insecuritatea locului de muncă.

Consolidarea dialogului socialAvând în vedere marile transformări pe care le suferă piața muncii, dialogul social este un instrument esențial atât pentru a preveni afectarea condițiilor de muncă ale lucrătorilor, cât și pentru promovarea drepturilor muncii.

Acorduri cu dialog social, care asigură stabilitate politicilor publice și garantează participarea partenerilor sociali în fața provocărilor sociale majore. În următoarele câteva luni, vor fi depuse eforturi pentru aprobarea Directivei privind munca pe platforme, inspirată de legislația spaniolă de pionierat.

Partenerii sociali europeni lucrează deja la un acord privind munca la distanță și dreptul la deconectare digitală care, dacă ar fi realizat, ar fi primul acord obligatoriu pentru cei 27 în ultimii 13 ani.

De asemenea, pe parcursul acestui semestru se vor depune eforturi pentru a încuraja democrația la locul de muncă în vederea promovării drepturilor la informare și consultare ale lucrătorilor și participarea acestora la luarea deciziilor. În plus, va fi explorată și posibilitatea de a ajunge la acorduri colective la nivel european și de a promova negocierile colective verzi, astfel încât companiile de pe continent să fie mai sustenabile și mai productive.

Următorul Consiliu informal al Miniștrilor Muncii și Politicii Sociale (EPSCO) care va avea loc la Madrid pe 13 și 14 iulie se va concentra pe dialogul social. În plus, pe 21 și 22 septembrie va avea loc la Santiago de Compostela un eveniment la nivel înalt, care se va concentra pe dialogul social, democrația la locul de muncă și dimensiunile ecologice și digitale ale negocierii colective.

„Trebuie să consolidăm dialogul social european pentru a proteja drepturile lucrătorilor și să dezvoltăm o negociere colectivă ecologică care să faciliteze o tranziție ecologică justă în companii”, a insistat vicepreședintele.

Promovați munca decentăUna dintre maximele pe care ministrul Muncii și Economiei Sociale le-a urmărit în timpul administrației sale a fost munca decentă, cu drepturi și angajată în apărarea egalității. În această direcție merg legile aprobate în materie de muncă, precum și instrumentele de reglementare elaborate, precum instrumentul Egalitatea de remunerare.

Munca decentă implică, de asemenea, medii de muncă sigure și sănătoase și din acest motiv vor fi promovate primele concluzii ale Consiliului privind sănătatea mintală și insecuritatea locului de muncă. În acest sens, la Toledo va avea loc pe 26 și 27 septembrie un eveniment axat pe sănătatea mintală și precaritatea locului de muncă.

Întrucât 2023 a fost declarat Anul European al Competențelor, pentru a îmbunătăți pregătirea lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, Barcelona va găzdui un eveniment legat de această problemă pe 19 și 20 octombrie.

Promovarea economiei socialePromovarea economiei sociale în Spania a fost o altă linie de acțiune a Yolandei Díaz în fruntea Ministerului Muncii. Acest mod de a înțelege economia, care constituie aproximativ 10 la sută din PIB și reprezintă mai mult de două milioane de locuri de muncă (directe și indirecte), s-a dovedit a fi mai rezistent în fața adversităților economice, pe lângă căutarea egalității, a unui mediu mai echitabil. repartizarea profiturilor și au devenit o formulă de afaceri care face posibilă combaterea depopulării.

Díaz, care a promovat prima rezoluție a Adunării Generale a ONU privind economia socială, intenționează să o încurajeze în Uniunea Europeană, unde reprezintă 8% din PIB-ul celor 27, precum și 6,3% din ocuparea forței de muncă.

„Economia socială este din ce în ce mai necesară pentru a face față unei creșteri care să respecte mediul înconjurător, care să conteze egalitate și o repartizare mai echitabilă a beneficiilor”, a explicat vicepreședintele.

În timpul președinției spaniole, se vor depune eforturi pentru aprobarea primei recomandări a Consiliului privind condițiile pentru un cadru de dezvoltare a economiei sociale.

În plus, Donostia, care anul acesta a fost desemnată Capitală a Economiei Sociale, va găzdui Conferința Europeană a Economiei Sociale care va avea loc pe 13 și 14 noiembrie.

Al doilea vicepreședinte și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, subliniază prioritățile departamentului în timpul președinției spaniole a Consiliului UE.

Mai multe informatii Președinția spaniolă a Consiliului UE: ce implică și care sunt prioritățile acesteia? Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz expune prioritățile Ministerului Muncii în timpul președinției spaniole a Consiliului UE