Conservatorul Mariano Rajoy este noul premier al Spaniei după ce a primit sprijinul majorității parlamentare la a doua sesiune de învestire organizată în urma alegerilor din 26 iunie.

Învestirea noului premier a fost posibilă prin abținerea parlamentarilor socialiști, care au decis să permită astfel finalizarea unui blocaj politic de aproape 10 luni.

Candidatura Partidului Popular a primit 170 de voturi pentru (134 – PP, 2 – UPN, 1 – Foto Asturias, 32 – Ciudadanos, 1 – Coalicion Canaria), 111 împotrivă și 68 de abțineri.

Opoziția față de formarea unui nou guvern de dreapta a fost constituită de cei 67 de deputați de la Podemos, 9 de la Ezquerra Republicana, 5 de la PNV, 8 de la Convergencia, 4 de la Compromis, 2 de la EH Bildu și 1 de la Nueva Canarias.

Cu toate că aveau ordin să se abțină la a doua votare, 15 parlamentari de la Partidul Socialist au încălcat directiva partidului și au votat împotriva candidaturii lui Mariano Rajoy. Printre aceștia se numără cei 7 deputați ai Partidului Socialist din Catalonia.

Criza internă din Partidul Socialist, care a dus la demisia liderului Pedro Sanchez, a permis investirea unui nou guvern in Spania.
Comisia care asigură conducerea principalei formațiuni din opoziție a decis duminica trecută să sprijine învestirea lui Mariano Rajoy, prin abținerea parlamentarilor săi la sesiunea de votare din Parlament.

Mariano Rajoy va anunța joi care va fi componența cabinetului său.