#Spania – Acest lucru a declarat ministrul interimar în prezentarea programului Ministerului Muncii și Economiei Sociale în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene în fața Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale a Parlamentului European.

Dialog social, muncă decentă și economie socialăDíaz a explicat necesitatea de a continua aprofundarea în reconfigurarea democratică și socială a proiectului european de la locul de muncă, promovând dialogul social, munca decentă și Economia Socială, cele trei priorități pe care departamentul pe care îl conduce le-a stabilit pentru președinția europeană.

Slujbă decentăDecizia Consiliului UE care va fi adoptată pe 18 septembrie și care va permite statelor membre UE să ratifice Convenția 190 a OIM este încadrată în domeniul muncii decente, lucru pe care Spania a făcut-o deja în 2022.

În același timp, vom căuta să promovăm directivele pentru lucrul pe platformele digitale și pentru protecția împotriva plumbului și a diizocianaților. Vicepreședintele interimar a cerut să se concentreze eforturile de negociere pe clasificarea corectă a persoanelor care lucrează pe platforme digitale, pe garantarea dreptului la transparență algoritmică și, în acest fel, să se poată pune capăt situațiilor de abuz sub formă de fals sine. -ocuparea forței de muncă. , așa cum subliniază în mod repetat tribunalele din Europa. „În această directivă ne jucăm la cum ne dorim să fie viitorul muncii în Europa”, a insistat Díaz, care s-a întâlnit înainte de apariția sa cu raportorul Directivei privind munca pe platformă, europarlamentarul Elisabetta Gualmini.

În concordanță cu munca decentă există și dezbaterea asupra relației dintre nesiguranța locului de muncă și sănătatea mintală. „Este de datoria noastră să spunem cu voce tare și clar că pandemia de stres și anxietate nu poate fi pusă pe seama creierului defect, ci trebuie legată de condițiile de muncă incompatibile cu viața”, a explicat ministrul interimar, care a anunțat și că Consiliul va adopta concluzii privind sănătatea mintală și precaritatea locului de muncă în cadrul întâlnirii care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie la Toledo.

Díaz a amintit că în ultimii ani a participat activ la realizarea inițiativelor precum Directivele privind salariul minim, transparența salarială și prezența echilibrată în consiliile de administrație.

„Este important ca cetățenii europeni și spanioli să știe că se realizează lucruri importante. Acum un deceniu, în plină austeritate, părea imposibil să existe o directivă privind salariile minime decente. Astăzi există un cadru legal comun care favorizează creșterea salariilor. într-o treime din statele membre și afectează peste 25 de milioane de muncitori, în special femei”, a explicat vicepreședintele interimar, care a amintit că în Spania s-au ajuns la 18 acorduri majore cu dialogul social, convenindu-se asupra pozițiilor cu sindicatele și patronii. Provocarea acum, a insistat ministrul, „este de a face din dialogul social semnul distinctiv al Europei”.

Dialogul socialPentru a continua să meargă în această direcție, Díaz este încrezător că negocierile partenerilor sociali europeni privind munca la distanță și dreptul la deconectare pot fi încheiate cu ceea ce ar fi primul acord european major rezultat din dialogul social în mai bine de 13 ani. .

Pentru a avansa în acest domeniu, pe parcursul acestui semestru se vor dezbate democrația la locul de muncă și negocierea colectivă ecologică. „Lucrătorii europeni au dreptul de a participa la deciziile care le afectează viața de zi cu zi. Nu numai asta: știm și că atunci când lucrătorii își extind drepturile de participare, ei îmbunătățesc și productivitatea, inovația și organizarea muncii”, a insistat Díaz.

De asemenea, urmărește să implice partenerii sociali în transformarea ecologică atât de necesară și este de așteptat ca Consiliul EPSCO să adopte concluzii privind democrația la locul de muncă și negocierile colective ecologice în cadrul reuniunii la nivel înalt care va avea loc la Santiago de Compostela privind 21 și 22 septembrie.

Economia socialăModelul productiv propus de Economia Socială, a treia prioritate a președinției, îmbină justiția socială și cea climatică. Acest mod diferit de a genera locuri de muncă și activitate economică are deja peste 42.000 de companii în Spania și reprezintă aproximativ 10% din PIB.

Pentru a continua dezvoltarea acestui model economic și a putea profita de întregul său potențial, Díaz va promova prima Recomandare a Consiliului privind condițiile-cadru de dezvoltare a Economiei Sociale pentru consolidarea unui sector, care generează în prezent peste două milioane de locuri de muncă. numai în Spania.

Pentru șeful interimar al Muncii, încurajarea acestui mod de a înțelege managementul economic înseamnă a urma calea care a fost preconizată în managementul solidar al pandemiei. „Viitorul UE depinde de faptul că Europa poate proteja oamenii”, a subliniat Díaz.

„Facem parte dintr-o Europă care vrea să meargă înainte, iar mesajul principal al președinției noastre este că este în vremuri de incertitudine când are cel mai mult sens să pariem pe ceea ce știm că funcționează”, a încheiat vicepreședintele interimar în discursul său. care a început întâlnirea de zi cu președintele Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Politici Sociale din Parlamentul European, Dragoș Pîslaru, și o încheie prin întâlnirea cu președintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Terry Reintke.

Ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, în Parlamentul European

Mai multe informatii Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz promovează ratificarea Convenției 190 privind hărțuirea OIM și recuperarea acordurilor cu dialogul social