#Spania – Ministrul interimar al Universităților, Joan Subirats, s-a prezentat la Bruxelles în fața Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, împreună cu ministrul educației și formării profesionale, Pilar Alegría, ministrul culturii și sportului, Miquel Iceta, și ministrul a Drepturilor Sociale și Agendei 2030, Ione Belarra, să prezinte prioritățile fiecăruia dintre departamentele sale cu ocazia președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, pe care o deține în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

În cadrul comisiei, ministrul interimar a prezentat patru linii majore de lucru în timpul președinției spaniole.

1. Îndeplinirea mandatului Summit-ului social de la Göteborg din 2017 și a concluziilor Consiliului European din 14 decembrie 2017, pentru a consolida parteneriatele strategice între instituțiile de învățământ superior și promovarea universităților europene în UE, cu un obiectiv fix pentru 2024, cu scopul de a contribui la competitivitatea internațională a universităților europene.

Crearea acestor alianțe a făcut posibilă consolidarea asociărilor strategice între instituțiile de învățământ superior din toate statele membre și trecerea către universități mai apropiate de provocările societății actuale, de nevoile studenților dintr-o lume globală, precum și de valorile europene. Angajamentul pentru îmbunătățirea calității și competitivității universităților europene este clar și implică o recunoaștere a diversității, a autonomiei universitare și, de asemenea, necesitatea de a testa activități și formule de cooperare care nu sunt predefinite.

Ministrul, Subirats, a anunțat organizarea unui forum, în cadrul președinției spaniole, „pentru a ajuta comunicarea, crearea de sinergii, împărtășirea și reflecțiile comune asupra diferitelor aspecte importante pentru a garanta viitorul acestei inițiative de succes”.

Acest forum va avea loc la Barcelona, ​​în zilele de 14 și 15 săptămâni viitoare, și va aborda, de asemenea, probleme cheie ale Strategiei Europene pentru Universități, precum statutul juridic al acestor alianțe și titlul comun, dar și modul de promovare. cooperarea acestor alianțe cu instituții de învățământ superior din țări terțe.

2. Promovarea valorilor pe care se bazează proiectul de integrare europeană.

„Universitațile trebuie să fie farul modului nostru de viață european, așa cum se reflectă în inițiativele de învățământ superior ale Comisiei Europene”, a insistat ministrul Subirats.

Președinția spaniolă va încuraja statele membre, păstrând desigur autonomia universitară, să faciliteze schimbul dintre aceste instituții de învățământ superior și piața muncii în încorporarea competențelor digitale în diferitele grade într-un mod care să răspundă nevoilor pieței muncii.

3. Lupta împotriva violenței de gen în organizațiile de cercetare și universitățile din întreaga Uniune Europeană, care are un impact negativ asupra oamenilor, instituțiilor și asupra calității cercetării și educației.

Președinția spaniolă a susținut proiectul UniSAFE, finanțat din fonduri europene, al cărui obiectiv este de a produce o mai bună cunoaștere a violenței de gen în acest domeniu și de a o traduce în instrumente și recomandări operaționale pentru învățământul superior, organizațiile de cercetare și politicienii responsabili. Pe 23 și 24 octombrie va avea loc la Bilbao ședința de închidere a proiectului, ceea ce ne va permite să învățăm din cercetările lansate până acum dar mai ales să ascultăm acele recomandări și formule de prevenire.

4. Consolidarea primului principiu al Pilonului european al drepturilor sociale, care evidențiază faptul că „Orice persoană are dreptul la educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții incluzive și de calitate.

De la această președinție spaniolă, unele dintre aspectele ridicate în Strategia europeană pentru universități din 2022 vor fi consolidate, care include necesitatea de a „promovarea diversității, incluziunii și egalității de gen”. Sesiunea reuniunii informale a miniștrilor învățământului superior, care va avea loc pe 19 la Zaragoza, va fi dedicată acestei probleme, reflectând asupra modului în care statele membre și instituțiile UE pot contribui la îmbunătățirea accesului, dar și la finalizarea studiilor, a studenților din medii defavorizate până la universitate.

„Președinția noastră va presupune întărirea relațiilor statelor noastre membre, cooperare și, în problema care ne privește astăzi, educația, vă putem asigura că acesta va fi marele nostru obiectiv”, a subliniat ministrul Subirats.

Ministrul Universităților, Joan Subirats, în Parlamentul European

Mai multe informatii Alegría subliniază rolul crucial al educației în abordarea cu succes a provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană Președinția spaniolă a UE se angajează să promoveze considerarea culturii ca un bun public esențial și un bun public global Investiții sociale, coordonarea sistemelor de securitate socială și îmbunătățiri pentru lucrătorii independenți și venitul minim, priorități ale președinției spaniole Yolanda Díaz promovează ratificarea Convenției 190 privind hărțuirea OIM și recuperarea acordurilor cu dialogul social Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Subirats prezintă la Bruxelles prioritățile președinției spaniole în materie de Învățământ Superior