#Spania – „Avem o sarcină crucială ca societate și este responsabilitatea sistemelor noastre educaționale de a îmbunătăți capacitățile cetățenilor, atât profesional, cât și personal, de a face față unor provocări importante precum clima, digitalul, egalitatea și coeziunea Uniunii”, a spus. Ministerul.

Aceasta este tocmai una dintre prioritățile transversale ale președinției spaniole a Uniunii Europene, Autonomie Strategică Deschisă, a cărei garanție este strâns legată de formarea cetățenilor, în special în domenii strategice precum energia, sustenabilitatea sau digitalizarea.

În discursul său în fața comisiei, Alegría a subliniat rolul esențial al educației într-un moment cheie „în integrarea europeană, unul care ne poate conduce la o Europă mai puternică, mai unită, mai echitabilă și mai pregătită” în fața „ascensiunii autoritarismului”. conduceri și amenințări la adresa modelului de democrație liberală întruchipată de Uniunea Europeană”.

În acest sens, președinția spaniolă a UE va promova aprobarea în Consiliu a unui document de concluzii privind contribuția educației la promovarea valorilor europene și a cetățeniei democratice, la care se lucrează. Acesta va fi unul dintre subiectele centrale ale Reuniunii Informale a Miniștrilor Educației și Tineretului, care va avea loc la Zaragoza pe 18 și 19 septembrie.

Pentru a se îndrepta către aceste obiective, după cum a explicat ministrul interimar membrilor comisiei, „Președinția spaniolă sprijină dezvoltarea ambițioasă a Spațiului European al Educației” și a insistat asupra unui aspect fundamental, „recunoașterea reciprocă automată a calificărilor”, care va fi subiectul dezbaterii la Conferința Președinției care va avea loc la Sevilla în octombrie.

Pilar Alegría a subliniat, de asemenea, angajamentul Spaniei față de revoluția digitală și impactul acesteia asupra educației și a raportat că președinția lucrează la cele două dosare legate de digitalizare pe care Comisia Europeană le-a propus.

În cadrul acestei priorități a președinției spaniole se află și promovarea vocațiilor științifice-tehnologice în rândul fetelor și tinerilor. Acest obiectiv, la care Guvernul a lucrat de-a lungul legislaturii, va fi susținut cu desfășurarea la Madrid a unei conferințe mondiale de către o Alianță internațională STEAM pentru talentul feminin.

La comisie au participat și ministrul Universităților, Joan Subirats, și ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta.

Ministrul Educației și Formării Profesionale, Pilar Alegría, în Parlamentul European

Mai multe informatii Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Alegría subliniază rolul crucial al educației în abordarea cu succes a provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană