#Spania – Ministrul interimar de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a prezidat la Skopie (Macedonia de Nord) reuniunea ministerială Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, un forum biregional care reunește UE și țările acelei regiuni europene.

„A fost o dezbatere foarte îmbogățitoare și productivă asupra problemelor care necesită un răspuns comun, coordonat și hotărât, precum lupta împotriva terorismului și a traficului de droguri și managementul migrației”, a spus Grande-Marlaska la finalul întâlnirii, într-o conferință. presa la care au participat și comisarul UE pentru Interne, Ylva Johansson, și ministrul de Interne al Macedoniei de Nord, Oliver Spasovski.

Participanții au convenit să evidențieze rezultatele bune obținute prin implementarea Planului de acțiune comun de combatere a terorismului pentru Balcanii de Vest, creat în urmă cu cinci ani. „Succesul planului demonstrează că cel mai eficient răspuns pentru îmbunătățirea securității noastre este cel bazat pe cooperarea operațională”, a adăugat Grande-Marlaska, care a prezidat întâlnirea în calitate de președinte interimar al Consiliului de Interne al Uniunii Europene.

Partenerii și-au reiterat hotărârea de a eradica traficul de arme și proliferarea în zonă și s-au angajat să extindă dincolo de 2024 acordul încheiat în mai 2023 privind controlul cuprinzător al armelor de calibru mic și al armelor ușoare în Balcanii de Vest.

În domeniul luptei împotriva traficului de droguri, Grande-Marlaska a subliniat că colaborarea dintre UE și Balcanii de Vest „este mai activă și mai eficientă ca niciodată” și a anunțat că ambele părți vor consolida participarea Europol și a UE. Platformă Multidisciplinară împotriva Amenințărilor Criminale (EMPACT).

În cadrul întâlnirii, miniștrii au evidențiat în mod special contribuția importantă pe care ofițerii de legătură cu sediul Europol au avut-o în lupta împotriva traficului de droguri și utilizarea sporită a aplicației rețelei de schimb de informații securizate (SIENA).

Managementul migrației a fost al treilea subiect de dezbatere care a fost pus pe masă la întâlnirea de la Skopje. „Este o provocare comună pe care UE și Balcanii de Vest trebuie să o abordeze împreună, în strânsă colaborare și cu un obiectiv clar: să desființeze mafiile traficului de persoane care profită de disperarea celor mai vulnerabili”, a subliniat Grande-Marlaska.

UE a îndemnat, de asemenea, statele din Balcanii de Vest să semneze acorduri cu agenția Frontex pentru a consolida gestionarea frontierelor în regiune, pe linia celor recent semnate între agenția europeană cu Macedonia de Nord, Muntenegru și Albania.

Ministrul interimar de Interne, Fernando Grande-Marlaska, prezidează reuniunea ministerială Uniunea Europeană-Balcanii de Vest de la Skopie (Macedonia de Nord).

Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – UE și Balcanii de Vest își consolidează cooperarea în materie de securitate și migrație