#Spania – Ministrul Justiției în exercițiu, Pilar Llop, a prezentat prioritățile și progresele președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene (UE) în fața Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European în domeniul de aplicare. a acelor probleme care sunt în sarcina acestei comisii.

Pilar Llop a raportat despre starea dosarelor penale, a celor legate de protecția datelor cu caracter personal și a dosarelor civile, precum și despre acele progrese legate de digitalizarea cooperării judiciare transfrontaliere.

Șeful interimar al Justiției s-a referit mai întâi la directiva privind recuperarea și confiscarea bunurilor care „va permite progrese către identificarea corectă a bunurilor rezultate din infracțiune”; și la propunerea de directivă privind încălcările și sancțiunile penale pentru încălcarea măsurilor restrictive ale Uniunii, „de o importanță capitală în răspunsul Uniunii Europene la războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina”.

Llop a avansat, de asemenea, stadiul negocierilor privind două priorități ale președinției, directiva privind lupta împotriva traficului de ființe umane și violența împotriva femeilor și violența domestică. În legătură cu acestea din urmă, el a cerut să „reducem diferențele dintre cele două instituții ale noastre pe o problemă care este o prioritate pentru ambele”.

Ministrul interimar a raportat și activitatea Parchetului European, care „în cursul anului 2022 a primit 3.318 sesizări de presupuse fraude și a deschis 865 de anchete, cu o rată de aproximativ 9,9 miliarde de euro”. Mai mult, el a anunțat că „Președinția spaniolă intenționează ca Consiliul să aprobe înainte de sfârșitul anului regulile de înlocuire și reînnoire a procurorilor europeni al căror mandat va expira ulterior”.

Llop a făcut, de asemenea, referire la directiva privind protecția persoanelor care exercită participare publică împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive (SLAPP), pe care a considerat-o „esențială pentru protejarea jurnaliștilor, apărătorilor drepturilor omului și a altor persoane care participă la viața publică. .”

Accesul la datele personaleÎn ceea ce privește protecția datelor, șeful interimar al Justiției a avansat constituirea unui grup de experți la nivel înalt privind accesul la datele personale în scopuri polițienești și de anchetă judiciară; și adaptarea unui nou „cadru de confidențialitate” în acest domeniu între SUA și UE, care „va oferi securitate juridică transferului de date din Uniunea Europeană în țara respectivă”.

În cele din urmă, ministrul interimar a evidențiat importanța transformării digitale a cooperării juridice transfrontaliere, care se numără printre prioritățile Președinției și pentru care va „promova procedurile încă pendinte în cadrul Consiliului”.

Ministrul Justiției interimar, Pilar Llop, în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European.

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Ucraina UE Parlamentul European Sursa: Guvernul Spaniei – Pilar Llop prezintă Parlamentului European prioritățile și reperele atinse în timpul președinției spaniole a Consiliului