Operațiune comună a Poliției Naționale, Gărzii Civile și Agenția Fiscală

Două bărci cu pânze încărcate cu peste 1.100 de kilograme de cocaină au fost interceptate în apele de la vest de Insulele Canare Cele două nave au fost îmbarcate de nava de operațiuni speciale „Fulmar” a Serviciului de Supraveghere Vamală.

03/08/23

– Agenți ai Poliției Naționale, într-o operațiune comună cu Garda Civilă și Serviciul de Supraveghere Vamală al Agenției Fiscale, au interceptat în apele de vest de Insulele Canare o barca cu pânze, denumită „Iubirea mea”, care transporta o marfă de cocaină. . După îmbarcarea de către Nava de Operațiuni Speciale „Fulmar” a Serviciului de Supraveghere Vamală al Agenției Fiscale, cei doi membri ai echipajului, de naționalitate spaniolă, au fost arestați. Echipajul și barca cu pânze au fost transferate în portul Tenerife pentru a fi aduse în fața instanțelor de judecată.

În cadrul unei alte anchete, a fost îmbarcată o a doua barcă cu pânze, tot cu stupefiante, astfel că cantitatea intervenită în cele două veliere se ridică la un total de peste 1.100 de kilograme de cocaină.

În cadrul acțiunilor de supraveghere și prevenire care se desfășoară în mod obișnuit, și prin sistemul de comunicare internațională dintre MAOC-N și CITCO, se primesc informații de la DEA SUA, cu colaborarea NCA britanică, care ar indica faptul că o barcă cu pânze numită „Dragostea mea” putea fi găsită lângă poziţia navei „Fulmar”. Ca o consecință a celor de mai sus, polițistul Serviciului de Supraveghere Vamală primește instrucțiuni de a proceda la solicitarea acelei nave, care este localizată și îmbarcată în după-amiaza zilei de 3 martie, la aproximativ 350 de mile de Santa Cruz de Tenerife.

În vasul „Iubirea mea” cu pavilion belgian, se vedea cu ochiul liber că transporta un număr nedeterminat de baloți dintre cei folosiți de obicei pentru transportul cocainei. După ce au avut autorizația autorităților belgiene, aceștia au procedat la îmbarcarea în velier, la confiscarea cocainei pe care o transporta barca și la arestarea celor doi membri ai echipajului, de naționalitate spaniolă.

Această operațiune a fost dirijată și coordonată de Procurorul Antidrog al Tribunalului Național și Judecătoria Centrală de Instrucțiune numărul 5 a Tribunalului Național.

Dificultăți de îmbarcare și remorcare Se ivește împrejurarea că nava Fulmar a fost scufundată într-o altă operațiune în urma căreia se intervenise anterior o primă barca cu pânze care transporta și cocaină și că era remorcat în Insulele Canare în cadrul unei anchete comune a celor trei polițiști. forțe, acțiune care rămâne deschisă.

Atât deținuții, bărcile, drogurile, cât și procedurile polițienești vor ajunge în instanță. Aceste operațiuni sunt încă două dintre cele desfășurate de trupele dedicate reprimării traficului de droguri împotriva traficului de droguri în așa-numita „Rută Atlantică” a cocainei, cunoscută pentru a fi folosită de bărci de pescuit, comercianți și, ca și în acest caz, barci cu pânze din America de Sud care intenționează să introducă medicamentul pe continentul european.


Sursa: Două bărci cu pânze încărcate cu peste 1.100 de kilograme de cocaină au fost interceptate în apele de la vest de Insulele Canare