Ajutorul va acoperi până la 100% din costul garanțiilor acordate de SAECA exploatațiilor agricole și companiilor de servicii agricole care subscriu credite pentru achiziționarea de mașini agricole noi. Termenul limită pentru depunerea cererilor începe pe 7 martie și va rămâne deschis timp de 4 luni.

De astăzi, 7 martie, este deschisă perioada de depunere a cererilor de subvenții care vizează obținerea de garanții de la Societatea de Garanții Agricole de Stat (SAECA) de către proprietarii de exploatații agricole sau companii de servicii care garantează credite pentru finanțarea achiziției de mașini agricole. Bugetul apelului, ale cărui baze au fost publicate în Monitorul Oficial de Stat (BOE) sâmbătă, 5 martie, este de 2 milioane de euro, finanțat de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației (MAPA).. Obiectivul acestor subvenții, reglementat prin Decret Regal 244/2021, din 6 aprilie, este promovarea renovarii parcul de mașini agricole prin îmbunătățirea accesului la credite legate de achiziționarea de utilaje noi, contribuind astfel la reducerea costurilor de producție, îmbunătățirea condițiilor de siguranță în muncă și încorporarea celor mai bune practici agrare din punct de vedere al mediului.

Ajutorul se acordă în regim de concesiune directă, în ordinea strictă de prezentare a cererilor.

Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației va subvenționa costul garanției în valoare de până la 33.000 euro în perioada 10 primii ani ai creditului garantat, cu posibilitatea unei perioade de gratie.

Costurile din Garanția subvenționată o include pe cea corespunzătoare comisionului (1,15 % din soldul restante al creditului pe toti anii de valabilitate a acestuia) si cel corespunzator comisionului de studii (0,5% din suma solicitata, care se achita o singura data la inceputul creditului).

Mașinile achiziționate trebuie incluse în grupa de mașini care trebuie înregistrate în Registrele Oficiale ale Mașinilor Agricole. Acestea includ, printre alte mașini, tractoare, remorci agricole, autocisterne pentru transportul și distribuția lichidelor, echipamente de tratare fitosanitar sau de distribuție a îngrășămintelor, remorcate sau suspendate, distribuitoare de nămol și accesorii localizate de distribuție a nămolului.

Mai multe informații Granturi pentru Obținerea de garanții pentru achiziția de produse agricole utilaje (BOE) Sursa: Guvernul Spaniei – The Government anunta subventii in valoare de 2 milioane euro destinate obtinerii de garantii pentru achizitia de utilaje agricole