#Spania – Cu titlul „Mobilitate pentru oameni: promovarea coeziunii sociale și teritoriale”, declarația subliniază importanța implementării unui sistem de transport care să faciliteze accesul la alte drepturi, cum ar fi educația, munca, sănătatea sau locuința; pe lângă faptul că ajută la atenuarea inegalităților și la creșterea rezistenței societăților noastre, cu o perspectivă de gen.

Astfel, documentul, semnat în cadrul Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, arată calea spre realizarea unei conectivități eficiente pe întreg teritoriul Uniunii Europene, atât în ​​centrele urbane, cât și în zonele slab populate sau zonele cu dificultăți. orografice. Aceasta este o călătorie deja începută de Comisia Europeană cu European Green Deal sau Strategia de mobilitate inteligentă și durabilă.

În cadrul conferinței de presă care a urmat întâlnirii ministeriale informale privind transporturile, Raquel Sánchez și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, au evidențiat acordul la care au ajuns toate statele membre de a continua colaborarea cu Comisia Europeană pentru a facilita mobilitatea cetățenilor europeni care să răspundă nevoilor acestora. , fără a lăsa pe nimeni în urmă.

„Fără îndoială, a fost o dezbatere foarte satisfăcătoare, care ar trebui să relanseze angajamentul politic și implementarea măsurilor necesare pentru ca transportul și mobilitatea europeană să răspundă unei rețele coezive social și teritorial”, a subliniat ministrul înainte de a sublinia că „este este esențial să lucrăm astfel încât politicile de transport și mobilitate să aibă ca scop îmbunătățirea calității vieții oamenilor.”

În acest sens, Raquel Sánchez a explicat că datoria lor în calitate de miniștri europeni ai transporturilor este să „proiecteze politici într-un mod care să faciliteze toate acele drepturi care definesc Uniunea Europeană” și a subliniat necesitatea de a lucra împreună de la toate nivelurile pentru a „garanta soluții pentru cetățeni”.

În acest sens, șeful Transporturilor a subliniat că „mobilitatea este un drept care trebuie să poată fi exercitat în condiții egale, indiferent dacă locuim într-un oraș sau într-un orășel, dacă nivelul veniturilor noastre este mare sau scăzut, indiferent dacă avem sau nu limitări fizice sau dacă avem sau nu avem un vehicul privat. Astfel, după cum a subliniat el, „toate modurile de transport joacă un rol fundamental în facilitarea coeziunii teritoriale și sociale și a conectivității interne și externe a Europei”.

Mobilitatea rurală și transfrontalieră, cheie în DeclarațieMiniștrii europeni, cărora li s-au alăturat și reprezentanți ai Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) și ai Comisiei Europene, au discutat despre modul în care politica europeană în domeniul transporturilor poate contribui la coeziunea socială și teritorială, în interiorul și în afara granițelor, și au împărtășit experiențe și inițiative inovatoare pentru realiza acest lucru.

Aceștia au convenit că promovarea unei rețele de transport integrate și accesibile trebuie să fie una dintre prioritățile administrațiilor publice. Din acest motiv, Declarația de la Barcelona subliniază necesitatea de a adapta soluțiile de mobilitate la caracteristicile specifice fiecărui context, mizând întotdeauna pe participarea locuitorilor săi la procesele de proiectare și execuție a noilor politici.

Concret, reprezentanții europeni au discutat despre sistemele de mobilitate în zonele de declin demografic, recunoscând importanța dezvoltării strategiilor de mobilitate rurală durabilă, în conformitate cu competențele respective la nivel național.

În acest sens, miniștrii au solicitat Comisiei Europene să promoveze schimbul de idei cu privire la modul de a profita de transportul și mobilitatea ca instrumente pentru coeziunea socială și teritorială, luând în considerare provocările urbane și rurale, insulare, periferice, muntoase și , în special, cele transfrontaliere și slab populate.

De exemplu, solicită sprijinul Comisiei pentru a iniția proiecte-pilot inovatoare în domenii cu provocări demografice prin care să promoveze mobilitatea care să răspundă mai bine nevoilor oamenilor, utilizând eficient resursele publice și promovând dezvoltarea infrastructurilor și a transportului feroviar transfrontalier de călători. servicii în Uniune.

Egalitatea și incluziunea în centrul politicilor de transportRolul femeilor în transport este inclus și în Declarația de la Barcelona, ​​subliniind importanța încorporării perspectivei de gen și egalitate în proiectarea politicilor de transport și mobilitate, începând cu colectarea de statistici care furnizează date suficient de dezagregate.

În plus, statele membre au insistat asupra importanței atenuării cazurilor de sărăcie în mobilitate pe teritoriul comunitar. În acest scop, ei se angajează să furnizeze date complete și consecvente care pot fi utilizate pentru a evalua inegalitatea în transport.

Declarația de la Barcelona reamintește că accesibilitatea ar trebui să fie, de asemenea, printre principalele priorități ale oricărui sistem de transport, acordând o atenție specială persoanelor cu dizabilități și/sau cu mobilitate redusă.

Documentul subliniază, de asemenea, că siguranța este un pilon fundamental în transport, subliniind importanța aplicării strategiilor de siguranță rutieră care includ măsuri pentru utilizatorii drumurilor și investiții în infrastructură care contribuie la protejarea celor mai vulnerabili, în special a pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor.

Spre un transport mai durabil, mai rezistent și digitalPrin această declarație, președinția spaniolă abordează obiectivul principal de a continua transformarea care este deja în curs în sectorul transporturilor pentru a-l face mai durabil, mai rezistent și mai digital.

Miniștrii s-au angajat să conducă politici care favorizează progresul în tehnologie și transformarea digitală, cum ar fi sistemele de transport inteligente, analiza datelor în timp real, mediul de partajare a datelor și aplicațiile mobile care pot îmbunătăți eficiența, fiabilitatea și rezistența serviciilor de mobilitate și transport și, prin urmare, experiența de utilizare a serviciilor de transport.

Aceștia au subliniat, de asemenea, necesitatea de a promova și încuraja progresul în decarbonizarea tuturor modurilor de transport și au recunoscut rolul de a promova concurența, multimodalitatea și rezistența rețelei de transport, atât în ​​ceea ce privește pasagerii, cât și mărfurile.

Ministrul în exercițiu al Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Raquel Sánchez, împreună cu omologii săi din comunitate.

Mai multe informatii Declarația de la Barcelona în spaniolă (PDF) Declarația de la Barcelona în engleză (PDF) Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Miniștrii transporturilor din UE adoptă Declarația de la Barcelona pentru a promova mobilitatea care promovează coeziunea socială și teritorială