#Madrid –

Prin abordarea sa cuprinzătoare

Dr. Daniel Gainza Miranda este membru al echipei de asistență spitalicească pentru îngrijiri paliative de la Spitalul Universitar Príncipe de Asturias, un centru aparținând rețelei publice de spitale din Comunitatea Madrid. Gainza a publicat rezultatele tezei sale de doctorat prin publicarea articolului „Access to Palliative Care for Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) in Advanced Stages in prestigioasa revista nord-americana Heart & Lung, specializata in aceasta boala respiratorie: Evaluation of a Programul de îngrijiri paliative”,

Acest studiu inovator se concentrează pe accesul la îngrijiri paliative pentru pacienții care se confruntă cu cel mai avansat stadiu al BPOC, o problemă relevantă în îngrijirea medicală. Cercetare publicată în acest jurnal a dat rezultate semnificative printr-un studiu observațional prospectiv efectuat în unitatea multidisciplinară pentru pacienții cu această patologie a Spitalului public La Paz, din care a făcut parte Dr. Gainza înainte de a se alătura Príncipe de Asturias.

Proiectul de cercetare a început în 2019 cu rezultate foarte bune printr-o colaborare între Spitalul La Paz și Echipa de sprijin și îngrijire la domiciliu a Departamentului de Asistență din Zona de Nord a Comunității Madrid (ESAD), care a primit premiul pentru cel mai bun Comunicare europeană la congresul internațional paliativ al anului 2019 desfășurat la Berlin. Cu un proiect care a început și a fost menținut de atunci la Spitalul Public La Paz și ale cărui rezultate bune au fost implementate în Príncipe de Asturias.

Teza de doctorat a Dr. Gainza a fost finanțată din fondurile pentru cercetarea în sănătate (FIS) ale Institutului Carlos III. Acest studiu evidențiază importanța unei abordări integrate a îngrijirilor paliative în managementul pacienților cu BPOC avansat, oferind selecția adecvată a pacientului, optimizarea controlului simptomelor, dezvoltarea planificării îngrijirilor și reducerea resurselor medicale, favorizând decesul.La domiciliu.

El Echipa de sprijin spitalicesc de îngrijiri paliative si Serviciul de Pneumologie de la Spitalul Universitar Príncipe de Asturias au o lungă istorie de colaborare în îngrijirea pacienților cu probleme respiratorii avansate, care este acum aprobată de rezultatele acestui studiu. Accesul pacienților cu boli respiratorii avansate la serviciile de îngrijire paliativă nu a fost o practică frecventă în țara noastră, ceea ce plasează Spitalul Príncipe de Asturias și Spitalul de la Paz ca centre de referință în îngrijirea paliativă pentru pacienții cu boală respiratorie avansată.

Atenție personalizată în îngrijirea paliativă

Comunitatea Madrid, prin Biroul Regional pentru Îngrijiri Paliative, coordonează îngrijirea cuprinzătoare a acestor pacienți fie la domiciliu, fie prin internare în spital. Din martie 2007, echipele de sprijin pentru spitale paliative (ESHP) au fost create în diferite spitale din regiune, inclusiv în Príncipe de Asturias, pentru a oferi îngrijiri mai specifice pacienților.

Echipa de Suport Paliativ Spital al Centrului asistă pacienții cu nevoi paliative și familiile acestora la solicitarea profesioniștilor acestui spital, pentru a obține o îngrijire mai bună, a îmbunătăți controlul durerii și a altor simptome și, dacă este necesar, pentru a le reloca în cel mai bun mediu posibil, fie la domiciliu, fie în Unitățile de îngrijiri paliative ale spitalelor cu ședere medie-lungă (UCP-HMLE). În acest scop, lucrează în coordonare cu profesioniștii din Asistența Primară (AP) și/sau ESAD (Echipa de Suport Paliative Home Care) sau cu profesioniști din PCU-HMLE.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Príncipe de Asturias îmbunătățește îngrijirea pacienților cu BPOC cu nevoi paliative și a familiilor acestora