#Spania – Oficialii Serviciului de Supraveghere Vamală al Agenției Fiscale, într-o operațiune comună cu agenți ai Poliției Naționale, au confiscat cel mai mare transport de cocaină din Spania până în prezent în Portul Algeciras (Cádiz).

Mai exact, în cadrul Operațiunii NANO, aproape 9,5 tone de substanță narcotică au fost confiscate într-un container maritim frigorific care, venind din Ecuador, era ascuns în cutii cu banane.

În transportul ilicit au fost detectate peste 30 de sigle diferite, care corespund diferitelor organizații criminale europene care au primit cache-ul. Organizația criminală responsabilă de furnizarea de cocaină celor mai puternice rețele din Europa avea o rețea extinsă de afaceri pentru transportul de containere maritime din Ecuador în Spania.

Primele investigații ale operațiunii -care face parte din Planul Meridional de luptă împotriva traficului de droguri în Campo de Gibraltar- au început în iulie, când agenții au aflat de existența unei organizații criminale responsabile cu furnizarea de cocaină din America de Sud către Europa. Anchetatorii au detectat că rețeaua avea o rețea largă de afaceri pentru transportul de droguri din Ecuador către țara noastră prin diferite porturi spaniole, în principal Algeciras și Vigo.

Rețea extinsă de afaceri cu mare capacitate logisticăAnchetatorii au arătat că organizația a funcționat printr-o companie dedicată comerțului internațional cu banane situată în Machala (Ecuador). De acolo au trimis marfa în containere maritime către diferite companii spaniole controlate de membrii rețelei criminale.

După mai multe eforturi, anchetatorii de la Serviciul de Supraveghere Vamală și de la Poliția Națională au confirmat marea capacitate logistică a rețelei, capabilă să trimită 40 de containere pe lună în Europa, descoperind că unele dintre ele erau contaminate cu substanța stupefiant.

Din acel moment, oficialii vamali au început să controleze transporturile organizației și a fost depistat un lot de 15 containere care, probabil, avea să intre în Europa la începutul lunii august. Din acest motiv, dispozitivul obligatoriu a fost instituit în Portul Algeciras, pentru a proceda la inspecția acestuia.

9.436 de kilograme de cocaină confiscate cu peste 30 de sigle diferiteÎn cele din urmă, pe 23 august, anchetatorii au localizat un container frigorific cu 9.436 de kilograme de cocaină, care este cel mai mare depozit confiscat în Spania până în prezent. Drogul era ascuns în cutii cu banane și avea peste 30 de logo-uri diferite, care corespund diferitelor organizații criminale europene care au primit respectivul cache.

Această operațiune a reprezentat o lovitură fără precedent pentru una dintre cele mai importante organizații criminale la nivel mondial în distribuția de cocaină ai cărei destinatari erau principalele rețele criminale din Europa.

Asupra faptelor au fost efectuate procedurile corespunzătoare, care, împreună cu efectele sechestrate, au fost puse la dispoziția Autorității Judiciare.

Substanțe au intervenit în Operațiunea Nano

Sursa: Guvernul Spaniei – Cel mai mare lot de cocaină confiscat în Spania a fost confiscat în portul Algeciras