Spania se afla intr-o situatie limita, dupa cum afirma chiar guvernul care a anuntat vineri cel mai auster buget din ultimii 30 de ani. Guvernul trebuie sa reduca deficitul, intr-un timp record, pana la 5,3 la suta. Situatia economica si consumul extrem de scazut nu ajuta insa deloc, iar somajul de 23 la suta este una dintre problemele esentiale ale societatii spaniole.

Temele Spaniei primite de la Bruxelles se rezuma la un obiectiv clar: reducerea deficitului cu 35 de miliarde de euro anul acesta. Pentru asta, guvernul lui Mariano Rajoy a prezentat noi masuri de austeritate in bugetul pe anul in curs.

Ministerele isi vor reduce cheltuielile cu 16% anul acesta, iar firmele vor plati un impozit mai mare. In schimb, TVA-ul nu va fi marit, dupa cum a asigurat guvernul, care doreste sa stimuleze astfel consumul si activitatea economica. In acelasi timp se mareste pretul energiei electrice si taxele judecatoresti, dar se anunta si o amnistie fiscala prin care banii nedeclarati vor fi impozitati cu 10%, fara aplicarea de sanctiuni.

Se ingheata salariile functionarilor si se permite marirea pensiilor, masuri anuntate de la inceputul anului si de cealalta parte, bugetul pe 2012 mentine nivelul ajutoarelor de somaj, ajutoarele sociale, dar reduce bugetul pentru ocuparea fortei de munca cu 1,5 miliarde de euro. 

Guvernul condus de Mariano Rajoy urmareste atingerea echilibrului bugetar si consolidarea fiscala a tarii. Astfel Spania va avea o credibilitate mai buna pe pietele financiare, unde prima de risc a urcat pana la 365 de puncte vineri, depasind-o pe cea a Italiei.