#Spania – Acest lucru a fost evidențiat în cadrul discursului său la ceremonia de deschidere a conferinței „Comunicare și antrenament: cheile rezistenței”, organizată de PRAN, cu ocazia Zilei Europene pentru Utilizarea Prudentă a Antibioticelor, care este sărbătorită în această sâmbătă, 18 noiembrie. .

După cum a subliniat José Miñones, de la lansarea PRAN în 2014, consumul de antibiotice în Spania a scăzut cu 17% în sănătatea umană și 69,5% în sănătatea animală, ceea ce plasează țara noastră pe prima poziție la nivel european în ceea ce privește reducerea. consumul de antibiotice veterinare si pe pozitia a treia, in sanatatea umana.

Ministrul în exercițiu al Sănătății a subliniat importanța abordării apariției și răspândirii infecțiilor cauzate de bacterii care sunt rezistente la tratamentul cu antibiotice; o circumstanță care provoacă deja aproximativ 35.000 de decese anual în Europa și care a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele 10 amenințări pentru sănătatea publică cu care se confruntă omenirea.

În acest sens, el a avut cuvinte de recunoaștere pentru activitatea desfășurată atât de Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS), cât și de toți agenții implicați în Planul național împotriva rezistenței la antibiotice (PRAN).

O lucrare, a amintit el, recunoscută în forurile internaționale, precum Întâlnirea la nivel înalt (RAN) privind rezistența la antimicrobiene desfășurată în octombrie anul trecut la Pamplona, ​​în cadrul programului Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

O întâlnire care a permis să fie prezentate inițiative precum Rețeaua Globală a Agențiilor de Reglementare (RAGNA) pentru a promova disponibilitatea antibioticelor sau a dezbate provocările viitorului în Europa, printre care se numără și reflecția privind promovarea cercetării și inovării în domeniu. a antibioticelor.

Și, după cum a amintit José Miñones, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în ultimii cinci ani doar 12 antibiotice au trecut de faza de aprobare a reglementărilor, dintre care 10 aparțineau unor clase care se confruntau deja cu rezistență.

„Situația care este produsă de suma acestei lipse de inovație și utilizarea excesivă a antibioticelor generează un mediu complex”, a spus ministrul, amintind totodată importanța încorporării abordării „One Health” în politicile de sănătate. o foaie de parcurs față de care guvernul Spaniei se angajează, așa cum se arată în Planul strategic de sănătate și mediu (PESMA) sau în PRAN însuși.

La eveniment au mai participat, printre alte personalități, directorul Agenției Spaniole pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS), María Jesús Lamas; și secretarul de stat pentru sănătate, Silvia Calzón.

Ministrul interimar al Sănătății, José Miñones, în timpul discursului său la ceremonia de deschidere a conferinței „Comunicare și formare: cheile rezistenței”.

Mai multe informatii Ce este One Health? O singură sănătate umană, animală și de mediu Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Miñones subliniază rolul principal al Spaniei în lupta împotriva rezistenței la antibiotice