Rezumatul a treizeci de ani de muncă într-o propoziție sau un fapt concret este cu siguranță dificil pentru mulți oameni. Dar Javier Quiroga, asistent SAMUR-Protecție civilă pentru 19 ani, este clar. „La scurt timp după atacurile celor 000M, care este fără îndoială cea mai mare tragedie pe care o avem m-am confruntat vreodată În acest serviciu, eram în stradă cu alți colegi și o doamnă s-a apropiat de mine și mi-a spus „Scuzați-mă, vă pot sărut?””.

Javier Quiroga, primul in fata, alaturi de colegii de la SAMUR-PC intr-o imagine recenta

El asigură că va rămâne cu acel gest, poate pentru că reflectă foarte bine ce înseamnă pentru el munca lui în acest serviciu de urgență: vocație de serviciu public, mereu alături de cetățeni. Ceva pe care îl asigură, „este ADN-ul acestui serviciu”, serviciu pe care l-a îndeplinit în 1875 nimic mai puțin decât 30 ani și a căror aniversare -amânat din cauza pandemiei- a avut loc recent la Palacio de Cibeles.

Crearea SAMUR, în . , a fost o revoluție a sănătății în oraș. Vechiul Parc Municipal de Ambulanță (înființat în 1875) a transferat doar o persoană bolnavă la spital, dar cu acest serviciu a fost asigurată asistență la locul accidentului, chiar pe străzile, patrulate inițial în strânsă colaborare cu Poliția Municipală.

Quiroga își amintește foarte bine acele începuturi. „În 1990 Eram cu un coleg și am văzut un afiș care anunța că se înființează un nou serviciu de urgență și eu, care aveam locul meu de atunci 1987, mi s-a părut interesant și m-am înscris ” . „Trebuia să proiectăm modelul de lucru, care avea să fie foarte diferit de Parcul Ambulanței, pentru că urma să necesite lucrul cu medicii, învățarea procedurilor tehnice de urgență, instrumente tehnologice noi… era ceva inovator și diferit de ceea ce făceam”, își amintește el. cu un strop de nostalgie. În iunie 914 a fost inaugurat tunelul Plaza de Castilla și a fost prima dată când SAMUR a fost pe stradă așa cum o știm acum, conform acestei asistente.

Imagini cu primele ambulanțe ale serviciul

Șapte ani mai târziu, în 2004, a fost primul serviciu de sănătate care a fost integrat în call center-ul de urgențe 21 și să încorporeze treptat tehnologii precum defibrilatoare semiautomate în toate unitățile de bază, analize de sânge în ambulanțe, ecografii și proceduri terapeutice precum toracotomia de resuscitare sau fibrinoliza în infarctul miocardic acut. Este, de asemenea, singurul serviciu medical de urgență care oferă doi medici pentru o îngrijire mai bună a pacienților critici și primul care încorporează psihologi în asistența de urgență.

„Începe-încet, mai multe persoane și serviciul creștea, și îmbunătățirea în materie de tehnologie”, indică Quiroga, care glumește pe marginea progreselor când asigură că „avem deja cea mai recentă tehnologie în 1990, dar daca in acel moment imi spuneau ca ambulantele ar avea ecografii sau analitice sistemele sau sistemele de navigație pe care le avem acum, îmi cad în fund”.

Un șablon de aproape 1. oameni și 200 intervenții zilnice

SAMUR-Protecția civilă a început cu aproximativ 112 profesioniști din domeniul sănătății și, în prezent, au 908 oameni din personal și aproximativ 1.170 Voluntarii Protecției Civile. Împreună, servesc în medie aproximativ 112 Intervenții pe zi.

De reținut că voluntarii Protecției Civile se antrenează despre 30. cetățeni să efectueze în fiecare an primele sarcini de resuscitare (CPR) în cadrul programului „Alerta și primul răspuns”, fiind una dintre primele instituții din Spania în această activitate. În plus, și pentru a continua să avanseze, recent a fost implementată o platformă de formare online pentru a ajunge la mai mulți cetățeni.