După declanşarea protestelor de la Chişinău, în urma alegerilor în care comuniştii au câştigat peste 50 la sută din voturi, Asociaţia Românilor Basarabeni din Spania a denunţat printr-un comunicat de presă că 15 mii de cetăţeni moldoveni rezidenţi în Spania nu au putut să îşi exercite dreptul de vot şi că persoanele care au informaţii privind fraudarea alegerilor sunt intimidate şi torturate.

Asociaţia afirmă în documentul trimis presei române din Spania şi presei spaniole că în Moldova ziariştii sunt impiedicaţi să difuzeze informaţii necenzurate şi critică presa spaniolă, care publică date şi declaraţii transmise de Ministerul Rus de Externe şi de serviciul de presă pro-rus al comuniştilor din Moldova.

Potrivit Asociaţiei Românilor Basarabeni din Spania, care citează surse neoficiale, în Moldova se vorbeşte de sosirea unei Divizii a Miliţiei din Rusia pentru intervenţii speciale (OMON) şi de câţiva civili morţi.

În acelaşi comunicat, Asociaţia îşi exprimă dezamăgirea faţă de lipsa de interes a ţărilor democrate pentru evenimentele din Republica Moldova şi mai precizează că cetăţenii moldoveni din străinătate au solicitat în repetate rânduri să îşi poată exercita dreptul de vot, însă guvernul comunist a făcut tot posibilul ca numărul de votanţi să se micşoreze. Ca exemplu pentru numeroasele demersuri în acest sens, Asociaţia menţionează mai multe reclamaţii depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În documentul transmis presei se mai afirmă că Moldova se află în pericol, din cauza influenţelor şi intereselor unor clanuri politice care doresc menţinerea în Republica Moldova a Armatei a 14-a şi a regimului separatist. Comunicatul este semnat de preşedintele asociaţiei, Marcel Macarie.