Aproximativ 70 de copii români din localitatea Oropesa del Mar (Castellon) beneficiază de cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, inaugurat recent, în prezenţa ambasadoarei României în Spania, Maria Ligor.

Elevii români din localitate au patru ore pe săptămână în care pot studia limba română în regim extra-curicular. Cursul este finanţat de Guvernul României şi a fost introdus cu sprijinul administraţiei locale din Oropesa de del Mar, care este în acest moment una dintre puţinele localităţi din regiune în care se derulează programul prezentat autorităţile spaniole, acum doi ani, de Ministerul Educaţiei din România.

Rafael Albert, primarul localităţii Oropesa del Mar, în care trăiesc peste o mie de români, susţine proiectul conceput pentru copiii români. „Sunt mândru pentru că suntem printre primii din regiunea Valencia care sprijină acest proiect. Am spus de multe ori că vom fi alături de comunitatea românească, precum şi de celelalte comunităţi pe care le avem aici, dar în special alături de români, pentru că vedem că vor să se integreze şi că investesc în copiii lor, care înseamnă viitorul”.

Proiectul limba, cultura şi civilizaţia românească funcţionează în Spania de un an şi jumătate şi este susţinut de Ministerul Educatiei. Cursurile se desfăşoară în instituţii de educaţie preuniversitară, în regiuni unde comunitatea românească are o prezenţă importantă şi pentru predarea sa au fost selecţionaţi 70 de profesori din cadrul comunităţii. De la începutul acestui an şcolar, însă, în regiunea Comunităţii Valenciană, autorităţile spaniole nu şi-au dat încă concursul pentru ca profesorii să poată intra în clase. Potrivit ambasadorului Maria Ligor, aproximativ 4500 de elevi, majoritatea de naţionalitate română, asistă la aceste cursuri în diferite regiuni ale Spaniei.