Doua dintre cele mai cunoscute galerii de arta din Romanie, Ivan Gallery si Plan B, participa la unul dintre cele mai importante targuri de arta din Europa, ARCOmadrid.
Este pentru prima oara cand Romania participa la ARCOmadrid, targ aflat la cea de-a 31 – a editie. Alaturi de targurile similare de la Basel si Maastricht, targul de la Madrid este unul dintre cele mai dorite locuri de expunere si de vanzare de arta contemporana.

ICR Madrid sustine anul acesta participarea galeriilor Ivan Gallery si Plan B, galerii selectate de curatorul Manuel Segade in sectiunea OPENING, dedicata tinerelor galerii de arta din Europa.
A 31 – a editie ARCOmadrid se desfasoara in intervalul 15-19 februarie 2012, la IFEMA si reuneste aproximativ 200 de galerii si 3000 de artisti. Alaturi de galerii renumite din Europa si America, ARCOmadrid va prezenta o serie de galerii cu o experienta mai mica de 7 ani selectate de curatorul Manuel Segade in cadrul sectiunii OPENING, o selectie de galerii olandeze realizata de curatorul Xander Karskens in sectiunea ARCO Focus The Netherlands, dar si o zona dedicata artistilor latinoamericani, Solo Projects, care functioneaza ca o punte intre America Latina si Europa. In plus, un program de activitati culturale va muta punctul de intalniri de la IFEMA in Madrid, in cadrul AfterARCO: instalatii in spatii publice, concerte de muzica pop si electronica, proiectii video in piete, teatre sau sesiuni cu Dj sunt cateva dintre propunerile acestei noi initiative.
Ivan Gallery functioneaza din 2006, in Bucuresti, si are in portofoliu tineri artisti romani: Cristian Opris, Victor Racatau, Dan Maciuca sau Dragos Badita, dar si artisti consacrati precum Geta Bratescu sau Horia Bernea. Organizeaza 5-6 expozitii pe an, dintre care una de debut, iar dintre targurile de arta la care a participat se pot aminti Show Off Paris 2008, Preview Berlin 2008, ViennaFair 2009, 2010, 2011, Bienala de la Istanbul 2011 si Zona Maco Mexico 2011.
Galeria Ivan va prezenta la ARCOmadrid lucrari ale artistilor: Dragos Badita, Dan Maciuca, Mihai Olos, Cristian Opris, Bartha Sandor si Veres Szabolcs.
Initiata de Mihai Pop si Adrian Ghenie, galeria Plan B s-a deschis in septembrie 2005 la Cluj-Napoca si functioneaza ca spatiu de productie pentru arta contemporana, dar si ca spatiu de cercetare pentru arta romaneasca din ultimii 50 de ani. In 2007 organizeaza Pavilionul Romanesc la a 52-a editie a Bienalei de la Venetia, iar in septembrie 2008, Mihai Pop si Mihaela Lutea deschid sediul de la Berlin. In 2012, Galeria Plan B va participa, alaturi de ARCOmadrid, la cateva dintre targurile de arta contemporana semnificative din Europa si America: Art Brussels (19-22 aprilie), Frieze New York (4-7 mai), Art Basel (14-17 iunie), Frieze London si Fiac Paris (octombrie).
In cadrul ARCOmadrid, Plan B va prezenta lucrari ale artistilor Adrian Ghenie, Ciprian Muresan, Navid Nuur (artist olandez de origine iraniana) si Serban Savu. O expozitie personala a artistului Navid Nuur este organizata la Centrul de Creatie Contemporana Matadero Madrid, in cadrul sectiunii ARCO Focus The Netherlands, in perioada 20 ianuarie ? 8 aprilie 2012.

Foto: Ciprian Muresan – Untitled (Soldiers), 2009, video