Artistul roman Dan Perjovschi a deschis recent la Madrid o expozitie care a fost realizata chiar in ziua vernisajului. Cunoscut pentru desenele sale despre temele actuale ale societatii, Perjovschi a realizat desene pe paginile mai multor ziare din toata lumea, publicate in 17 noiembrie, completand astfel informatiile din perspectiva sa, intr-o altfel de revista a presei.

Expozitia lui Dan Perjovschi se numeste 17 noiembrie 2011 si este un experiment inedit pentru el, deoarece pana acum obisnuia sa se inspire din ziare inainte de a desena despre cele mai actuale probleme ale omenirii. A cumparat ziarele de la chiosc in dimineata zilei de 17 noiembrie si pana la ora vernisajului le-a scris cu un marker negru, desenand in stilul propriu ceea ce lipsea in opinia sa din stirea respectiva.

Eu de obicei imi iau inspiratia direct din text. Citesc ziare ca sa fac desene, dar de data aceasta am desenat direct pe sursa. Este doar o experienta, un experiment. Eu sunt un comentator inteligent al lucrurilor, adica iau multe surse ca sa pot face un desen despre ceva. E o joaca serioasa pe subiecte care sunt extrem de serioase. Totul e la comun pe data de 17 noiembrie, dar nu are nici o semnificatie. E doar o zi din istoria omenirii, vazuta prin cateva ziare„, ne-a declarat Dan Perjovschi la vernisajul expozitiei sale de la Galeria de Arta Helga de Alvear din Madrid.

Temele care-l preocupa pe Dan Perjovschi sunt aceleasi pe care le traieste intreaga omenire prin ochii presei, insa cu ajutorul markerului sau negru incearca sa arate realitatea din spatele stirilor care ne bombardeaza zilnic.

Data de 17 noiembrie nu reprezinta nimic special pentru Dan Perjovschi, dar tocmai de aceea a incercat sa arate ca o zi obisnuita poate fi mai mult decat ceea ce scrie presa din lumea intreaga, iar specialistilor din lumea artei le plac tot mai mult artistii implicati in actualitate.

„Eu am vazut expozitiile sale in Portugalia, in Germania, peste tot si intotdeauna sunt personalitatile si problemele zilei pe care el le deseneaza”, ne-a precizat Helga de Alvear – proprietarul galeriei de arta.

Traiectoria internationala a artistului Dan Perjovschi este recunoscuta deja datorita desenelor sale critice si dure la adresa ipocriziei cotidiene a societatii moderne si el la randul sau este convins ca artistul este astazi actorul principal si este dator sa comenteze ceea ce vede in jurul sau.

Expozitia 17.11.2011 poate fi vazuta pana in 11 ianuarie la Galeria de Arta Helga de Alvear din Madrid (Doctor Fourquet, 12).