Cu ocazia deschiderii primului lectorat de limba română la Salamanca, Universitatea din Salamanca și Institutul Cultural Român de la Madrid organizează expoziția „Arhitecți români creatori de patrimoniu cultural”, realizată în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România, în Sala de Juntas a Universității.

La inaugurare a fost proiectat filmul „Reconstituirea” de Lucian Pintilie.
Expoziția prezintă prin imagini şi text parcursul spaţiului construit românesc între 1869 şi 1989, incluzând creaţii de referinţă din aria Neoromânescului, Art-Deco-ului şi Modernismului românesc. Nume precum Ion Mincu – creatorul stilului Neoromânesc, I.D. Berindei – promotorul tendinţelor romantice şi Art Nouveau, Horia Creangă şi Marcel Iancu – exponenţii arhitecturii moderniste, reflectă valoarea istorică, estetică şi culturală a acestui patrimoniu architectural.
„Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural” a deschis în 2012 Bienala Naţională de Arhitectură din Bucureşti, marcând 120 de ani de existenţă a Uniunii Arhitecţilor din România şi a educaţiei universitare de specialitate.
La inaugurare au participat Vicente Gonzáles Martín, Decanul Facultății de Filologie, Universitatea din Salamanca; Juan Miguel Valero Moreno, profesor Universitatea din Salamanca, Coordonatorul Departamentului de Limbă, Literatură și Cultură Romanică; Viorica Pâtea Birk, profesor Universitatea din Salamanca; Fernando Sánchez Miret, profesor Universitatea din Salamanca; Ioana Anghel, director al Institutului Cultural Român de la Madrid și Luminița Marcu.
Expoziția coordonată de prof. dr. arh. Cristina Olga Gociman poate fi văzută până în 6 iunie.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}