Liderii principalelor sindicate spaniole au anuntat o manifestatie masiva de protest, in toata Spania, impotriva guvernului condus de Mariano Rajoy. Sindicalistii si-au exprimat dezacordul fata de noua reforma a muncii, anuntata vineri de ministrul Muncii, Fatima Banez si convoaca un protest public in toata Spania in 19 februarie.

Candido Mendez (UGT) si Ignacio Fernandez Toxo (CCOO) au criticat reforma propusa de guvernul popular si considera ca in loc sa reduca somajul, va produce mult mai multi someri in perioada urmatoare.

Nu se vor reduce cozile la oficiile de somaj ca sa apara cozi de patroni la firmele private de ocupare a fortei de munca (ETT), in cautare de muncitori spre angajare. Vor creste in continuare cozile de someri„, a spus liderul UGT, Candido Mendez. Si colegul sau, Ignacio Fernandez Toxo (CCOO) considera ca prevederile reformei pietei muncii vor provoca mai multe concedieri, datorita reducerii considerabile a platilor compensatorii fata de muncitorii angajati cu contract fix.

Aceasta reforma este o formula pentru concedierea expres si poate accelera distrugerea de locuri de munca in tara noastra„, a spus Toxo, care a anuntat ca in 19 februarie, sindicatele vor chema oamenii in strada, in toata Spania, ca sa-si exprime dezacordul fata de reforma propusa de guvern. 

Sindicatele vor incerca sa modifice o serie de prevederi din proiectul de lege propus de guvern si in acest sens au anuntat ca vor sa se intalneasca in zilele urmatoare cu ministrul Muncii, Fatima Banez.

Premierul Mariano Rajoy a aprobat vineri un proiect de lege pentru reformarea pietei muncii care ofera facilitati patronilor pentru concedierea persoanelor angajate cu contract fix, dar prevede si facilitati fiscale pentru firmele care contarcteaza tineri sau someri.