#Spania – Prima sesiune a fost dedicată sprijinirii Uniunii Europene pentru Ucraina, concretizată în principal prin cele 6.000 de milioane de euro din Fondul European de Sprijin pentru Pace mobilizate de la începutul invaziei și prin Misiunea de Asistență Ucrainei EUMAM, care va fi format la circa 20.000 de militari ucraineni. până la sfârșitul acestei luni. Uniunea Europeană promovează, de asemenea, opțiuni pentru a rezolva urgent deficitul de muniții din Ucraina.

Ministrul Robles a reiterat sprijinul hotărât al Spaniei pentru aceste inițiative și a cerut „menținerea abordării comune a Fondului, astfel încât să nu ignore niciuna dintre celelalte linii de responsabilitate, cum ar fi atenția către Sud și domeniile emergente care indică Busola Strategică. „.

În legătură cu misiunea EUMAM Ucraina, ministrul a evidențiat „sprijinul global și fără întreruperi” al țării noastre și a subliniat că Spania contribuie semnificativ

remarcabil la antrenarea și formarea luptătorilor ucraineni pe pământ spaniol prin intermediul „Centrul de coordonare a instruirii din Toledo. În acest sens, Robles a subliniat că „toate așteptările sunt depășite. Spania, de exemplu, a antrenat deja peste 1.000 de ucraineni și va atinge obiectivul anual de 2.000 de militari antrenați mult mai devreme decât se aștepta.”.

De asemenea, ministrul a evidențiat îngrijirea acordată răniților ucraineni la spitalul militar din Zaragoza: „Am servit deja mai mult de şaizeci şi vor mai ajunge şase” și a amintit că în urmă cu câteva zile lucrătorii sanitari militari ucraineni au ajuns la acel spital pentru a se antrena în implantarea de proteze.

În cadrul celei de-a doua sesiuni, concentrată pe probleme de actualitate, miniștrii apărării au abordat teme precum criza recentă din Sudan, misiunile militare în Sahel și cooperarea în Golful Guineei, precum și evoluția Cooperării Structurate Permanente (FISH).

A fost evidențiată recenta evacuare a oamenilor din Sudan. Evacuării cetăţenilor spanioli efectuate pe calea aerului, echipele de Operaţii Speciale ale Forţelor noastre Armate, i s-a alăturat încă una ulterioară, la solicitarea Uniunii Europene de salvare a cetăţenilor europeni şi a altor naţionalităţi, efectuată de fregata spaniolă Reina Sofía.

Ministrul Apărării a declarat că această operațiune a scos la iveală necesitatea urgentă ca Uniunea Europeană să dispună de instrumentele adecvate pentru a face față acestui tip de criză. În acest sens, Robles a subliniat că, în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene din a doua jumătate a acestui an, vor fi promovate elementele prevăzute în Busola Strategică, în special Capacitatea de Desfășurare Rapidă, odată cu finalizarea primului său exercițiu real și asociat cu acesta, Capacitatea de planificare și conducere militară îmbunătățită.

Pe de altă parte, și în domeniul cooperării structurate permanente, ministrul spaniol a felicitat Danemarca pentru recenta sa încorporare în inițiativă și a anunțat organizarea unui seminar despre PESCO în septembrie anul viitor în cadrul președinției noastre.

Întâlnirea s-a încheiat cu un prânz de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dedicat accesului liber la domenii strategice, precum marea liberă, spațiul, spațiul cibernetic și spațiul aerian, zone care sunt deosebit de potrivite pentru cooperarea dintre cele două organizații. În cuvintele ministrului, „NATO și UE joacă roluri complementare, coerente și care se consolidează reciproc, datorită capacității lor de a mobiliza instrumente foarte diverse”.

Următoarea reuniune ministerială în acest format va avea loc în august, în Spania, sub președinția spaniolă a Consiliului Uniunii.

Consiliul Afaceri Externe în format Apărare a fost precedat de o reuniune a consiliului de administrație al Agenției Europene de Apărare la nivel ministerial, în cadrul căreia s-au discutat despre lecțiile războiului din Ucraina și implicațiile acestuia pentru capacitățile de apărare ale Uniunii Europene.

Ministrul Apărării, Margarita Robles, discută cu colegii ei din comunitate.

Mai multe informatii Galeria foto pe Flickr a Ministerului Apărării Etichete: Ucraina UE Sursa: Guvernul Spaniei – Robles participă la Consiliul Miniștrilor Apărării din Uniunea Europeană