Candidata conservatorilor pentru parlamentul regional catalan a lansat, ieri, propunerea privind implementarea unui contract pentru imigranţi. Alicia Sánchez Camacho a subliniat că acest contract îi obligă pe imigranţi să respecte legile din regiune, să respecte valorile şi obiceiurile locale, să înveţe limbile oficiale din Catalunia, să plătească impozite, să se integreze şi după o perioadă în care nu mai au un loc de muncă să se întoarcă în ţara de origine.

Sánchez Camacho nu a specificat un termen pentru ca imigranţii să plece din Spania, însă a precizat că este nevoie de o dezbatere socială în acest sens. Potrivit candidatei Partidului Popular, contractul de integrare garantează drepturi şi conţine obligaţii pentru imigranţi. Acest contract este un angajament semnat în perioada iniţială a permisului de rezidenţă şi de muncă şi o cerere indispensabilă pentru înnoirea documentelor de şedere în regiune.

Contractul de integrare cuprinde şi obligaţia administraţiei de a ajuta la integrarea imigranţilor şi este conceput, potrivit PP Catalunia, după modelul din Franţa, Belgia, Olanda şi Marea Britanie. Camacho a mai spus că în momentul de faţă „cu o rată a şomajului de 20 la sută nu se poate menţine aceeaşi politică de migraţie pe care o avea când şomajul era de 8 la sută. Criza obligă la măsuri şi la o migraţie ordonată, pentru că unul din cinci şomeri este imigrant„.

La rândul său, candidatul socialiştilor şi actualul preşedinte al guvernului regional catalan, José Montilla, a spus că aceste idei din contractul propus de Camacho sunt xenofobe şi că reprezintă o politică degradantă pentru a câştiga câteva voturi.