Secretarul de stat pentru Justiție (SEJ), Tontxu Rodríguez, și directorul general al Serviciului de Justiție Publică, Maria dels Àngels García Vidal, au participat astăzi la ședința Observatorului împotriva violenței domestice și de gen al Consiliului General al Magistraturii. (CGPJ), desfășurată de urgență la propunerea Ministerului Justiției în contextul creșterii cazurilor de decese din cauza violenței de gen în țara noastră.

Rodriguez a dezvăluit angajamentul Ministerului în lupta și eradicarea acestui tip de violență și a expus câteva dintre principalele măsuri luate în cabinetul condus de Pilar Llop, precum crearea a șapte instanțe exclusive pentru violența împotriva femeilor.

De asemenea, au fost create 12 noi grupuri de partide judiciare pentru ca judecarea acestui tip de cauze să revină unei instanțe exclusive de violență asupra femeii, „cu care se urmărește o îmbunătățire a serviciului, și un echilibru corect între răspunsul de specialitate care impune tratarea acestui tip de procedură și menținerea proximității instanței de victimă”.

SEJ a apreciat, de asemenea, consolidarea personalului care se realizează în Administrația Justiției, prin crearea de noi Unități de Evaluare Criminalistică Cuprinzătoare (UVFI); viitoarea lansare a celor 26 de unități administrative corespunzătoare Birourilor de Asistență pentru Victimea Criminalității, care vor dubla personalul actual care prestează acest serviciu; sau sistemul SIRAJ (Sistemul de evidență administrativă pentru sprijinirea administrației de justiție) ca instrument de protecție preventivă a victimelor violenței domestice și de gen.

SIRAJ, care poate fi accesat de toate organele judiciare, face posibilă extragerea datelor de identificare ale persoanei condamnate sau supusă măsurii asigurătorii, precum și a datelor personale de identificare ale victimei sau a relației dintre acestea.

În sfârșit, a fost convocată o nouă întâlnire urgentă, tot la inițiativa Ministerului Justiției, pentru data de 2 februarie, cu reprezentanții comunităților autonome care au aderat la Protocolul de sesizare a victimelor între Oficiile de Asistență pentru Victimele Infracționalității din Ministerul Justiţiei şi serviciile specializate ale autonomiilor.

Etichete: violența de gen Sursa: Guvernul Spaniei – Justiția expune principalele măsuri pe care le promovează în fața creșterii violenței de gen