#Spania – Ministrul, care a fost primit de generalul-șef al Comitetului Militar al UE, Robert Brieger, și de șeful Statului Major al Apărării Spaniei, amiralul general Teodoro López Calderón, a declarat înalților oficiali militari că „în procesul de modelare a apărării europene , sefii de cabinet au o mare responsabilitate.

„Sunteți esențiali pentru a consolida generarea de forțe pentru misiunile și operațiunile Uniunii Europene, unul dintre cele mai vizibile instrumente ale acțiunii noastre externe”, a adăugat ministrul, pentru care „nu există pace durabilă fără o apărare credibilă”. , mai ales în aceste momente pe care le trăiește lumea.”

De asemenea, Robles a subliniat că, printre altele, „sunt decisive în dezvoltarea celei mai importante inițiative a Busolei Strategice, capacitatea de desfășurare rapidă, precum și comandă, control și comunicații securizate”. Tocmai la Baza Navală Rota, din Cádiz, se desfășoară exercițiul MILEX-23, care testează pentru prima dată această capacitate la sol.

„UE este un proiect de pace, probabil cel mai de succes din istoria noastră recentă. Doar fiind uniți în angajamentul nostru față de apărare și bine coordonați cu NATO ne putem asigura că pacea și prosperitatea de care au nevoie cetățenii noștri sunt garantate”, a conchis Robles.

Reuniunea EUMC are loc între azi și mâine, în cadrul președinției spaniole a Consiliului UE, fiind pentru prima dată când are loc în afara Bruxelles-ului, într-un „oraș de importanță singulară pentru istoria și cultura noastră europeană” , a spus Robles, în cuvintele sale de bun venit.

Ministrul Apărării a amintit că în acest oraș antic s-au născut doi împărați romani și era un oraș de curte al regilor vizigoți și musulmani. În plus, expediția Magellan-Elcano care a înconjurat Pământul pentru prima dată a pornit din Sevilla, misiune condusă de Spania care a inclus marinari din multe țări „într-un efort autentic european”.

ProgramProgramul șefilor de stat major europeni include patru sesiuni de lucru, care vor aborda sprijinul pentru Ucraina, dezvoltarea Capacității europene de desfășurare rapidă, viitorul misiunilor în Sahel și actualizarea Planului de dezvoltare a capacităților UE.

Pe 19, JEMAD-urile și reprezentanții militari europeni vor participa la faza LIVEX a exercițiului MILEX-23, care are loc la Baza Navală Rota pe 22 octombrie. Peste 2.800 de soldați din 31 de unități militare și 16 armate diferite, repartizați pe nave, aeronave și forțe de aterizare, participă la acest exercițiu crucial privind capacitatea de răspuns rapid a UE, care este testat la Cádiz.

La inaugurarea EUMC de la Sevilla, ministrul și Borrell au prezidat o paradă militară în Plaza de España din capitala Andaluzei, la care au participat unități terestre, maritime și aeriene. Mai exact, a defilat Regimentul 74 Artilerie Antiaeriană al Armatei; trupe din Cazarmă Tablada și Grupul Mobile de Control Aerian (GRUMOCA) al Armatei Aeriene și Spațiale și o unitate din Tercioul Marinei, însoțite de o unitate muzicală din Forța Terestră.

Ministrul interimar al Apărării, Reprezentantul Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell și șefii Statului Major al Apărării

Mai multe informatii Galeria foto pe Flickr a Ministerului Apărării Sursa: Guvernul Spaniei – Robles le spune șefilor de stat major UE că în procesul de modelare a apărării europene „au o mare responsabilitate”