#Spania – Ministrul în exercițiu pentru Transporturi, Mobilitate și Agenda Urbană, Raquel Sánchez, a vizitat gara Xátiva din Valencia, unde noua linie de ecartament convențional între Xátiva și Nudo de La Encina va fi pusă în funcțiune mâine, sâmbătă, pe o porțiune de 21.5. kilometri (km), de bază pentru a avansa dezvoltarea Coridorului Mediteranean. Acest tronson se adaugă porțiunii dintre L’Alcúdia de Crespins-Moixent.

Astfel, varianta, în care Mitma a investit 505 milioane de euro, este o infrastructură fundamentală pentru a garanta legăturile între sud-estul și nord-estul peninsulei și cu Europa și pentru a conecta cele trei capitale ale Comunității Valenciane cu viteză mare și a reduce jumătate de oră. cei mai buni timpi de călătorie între locații. Astfel, după cum a anunțat ministrul, se va putea călători într-o oră între Valencia și Alicante și în două ore între Alicante și Castellón.

Varianta cu ecartament iberic va permite devierea întregului trafic feroviar în timp ce se desfășoară lucrările de adaptare a platformei cu două căi la ecartamentul internațional care lega în mod tradițional Xàtiva și Nudo de la Encina. „O revoluție în mobilitatea de stat și intracomunitară care va face posibilă conectarea Alicante și Valencia într-o oră și Alicante și Castellón în două ore, economisind o jumătate de oră față de cei mai buni timpi actuali pe ambele călătorii. Estimarea noastră este că călătorii între Alicante și Valencia sunt înmulțite cu trei, beneficiind astfel mai mult de un milion de oameni”, a spus Raquel Sánchez.

În timpul vizitei sale, ministrul Sánchez a fost însoțit de delegatul Guvernului în Comunitatea Valenciană, María Pilar Bernabé, de președintele Adif, María Luisa Domínguez, și de comisarul de coridor, Josep-Vicent Boira, unde a subliniat deblocarea acestui „gât de sticlă” feroviar. ‘ care va permite conectarea sud-estului și nord-estului peninsulei cu Europa în legislatura viitoare.

Anterior, Raquel Sánchez sa întâlnit la Valencia cu Asociația Valenciană a Antreprenorilor (AVE) pentru a aborda dezvoltarea Coridorului Mediteranean

Progrese în Comunitatea ValencianăLa stația Xátiva, ministrul a evidențiat progresul Coridorului Mediteranean din Comunitatea Valenciană, unde sunt în desfășurare lucrări la tronsoanele Valencia-Castellón-Vandellós, adaptarea la ecartament mixt între Valencia – Almussafes și dezvoltarea de terminale intermodale și logistică, cum ar fi terminalul Valencia-Fuente de San Luis și accesul feroviar la porturile Sagunto și Castelló.

În plus, „continuăm să avansăm în studiile altor acțiuni vitale pentru dezvoltarea Coridorului, cum ar fi studiile informative ale noii axe nord-sud a rețelei feroviare arteriale Valencia și a celei de-a doua înalte Valencia-Castellón. platformă de viteză. Și vom avansa în proiectarea și configurarea finală a Gării Centrale”.

În acest sens, Raquel Sánchez a anunțat licitația imediată pentru lucrările de reînnoire a căii cuprinzătoare a liniei Xàtiva – Alcoi, pentru peste 117 milioane de euro, acțiune inclusă în Planul de navetiști al Comunității Valenciane „și care implică o investiție istorică. ” Acțiunea include reînnoirea întregului material de cale (traverse, șină și balast); acțiune asupra infrastructurii, atât pe terasamente, cât și pe versanți și treceri la nivel; și adaptarea tunelurilor și a pasajelor supraterane.

Coridorul MediteraneanÎn discursul său, Raquel Sánchez a reiterat angajamentul ferm al Ministerului față de dezvoltarea Coridorului Mediteranei, unde Ministerul „are un plan secvențial de acțiuni complet definite în fiecare și fiecare dintre secțiuni și în care se înregistrează progrese ca niciodată până acum în dezvoltarea sa”. Dintre reperele înregistrate în ultimii ani merită evidențiate:

Peste 5.500 de milioane de euro în acțiuni licitate.Toate secțiunile au acțiuni în desfășurare.Se preconizează închiderea anului 2023, după ce au executat 1.000 de milioane doar în acest an.Creșterea lungimii Coridorului cu 275 de kilometri.Coridorul Mediteranean a ajuns la Granada, Elche, Orihuela, Murcia.Lucrăm la capacitate maximă pentru a ajunge la Almería în 2026 și pentru a integra calea ferată în oraș.Pe lângă conexiunea pe care o vizitați astăzi, varianta Vandellós a fost deblocată.Integrarea urbană a fost facilitată în Alicante.Mitma lucrează pentru a permite utilizarea stației Benalúa pentru utilizări urbane.Eliberarea traseului de-a lungul coastei a fost garantată, odată cu finalizarea variantei Torrellano.Și în curând vor fi finalizate lucrările la cel de-al doilea drum cu ecartament mixt între València și Castellón.Datele arată că, din 2008, Coridorul Mediteranean a adăugat kilometri, ajungând acum la 626 de kilometri, dintre care 40% (275 km) au fost dați în funcțiune în acești 5 ani.

„Și scopul nostru este să continuăm să avansăm, deoarece intenționăm să ajungem la 350 de kilometri în curând odată ce vom pune în funcțiune a doua cale mixtă Valencia-Castellón”, a spus ministrul. „La acel moment, jumătate din Coridorul existent până în prezent, îl vom fi pus în funcțiune sub acest guvern. Astfel, 2 din fiecare 3 kilometri vor fi fost dați în funcțiune sub guverne progresiste”.

Coridorul mediteranean este un instrument pentru lupta împotriva schimbărilor climatice: contribuția sa la decarbonizarea transporturilor și la reducerea amprentei de carbon se concretizează într-o reducere de până la 5,5 milioane de tone pe an a emisiilor de CO2 în atmosferă, echivalentul 1,22 milioane de vehicule pe benzină conduse pe parcursul unui an.

Din acest motiv, responsabilul Mitma a susținut că „caile ferate și transportul public sunt protagoniștii unor măsuri cu adevărat istorice promovate de acest guvern. Măsuri care au avut o acceptare remarcabilă, fapt dovedit de cele peste 280.300 de abonamente gratuite pentru recurente. călători că Renfe a fost eliberat pentru Cercanías și Media Distancia numai în Comunitatea Valenciană”.

Notă tehnică privind punerea în funcțiune a secțieiXátiva-Nudo de la EncinaOdată cu punerea în funcțiune mâine, sâmbătă, 9 septembrie, a noii rute cu ecartament convențional între Xàtiva și Nudo de la Encina (prima fază), șoseaua va absorbi tot traficul în timp ce se desfășoară lucrările de adaptare a traseului actual la lățimea internațională. pe calea dubla (faza a doua), care va permite conectarea sud-estului peninsulei cu nord-estul si Europa la viteza mare prin Coridorul Mediteranean.

Cu o investiție de 505 milioane de euro, a fost construită o nouă platformă pe o porțiune de 46 km, în care s-a lucrat la suprastructura căii, stratul de balast, catenară, dispozitive de cale, sisteme de management al traficului și control de comandă și semnalizare. Secțiunea are ca structuri principale 2 tuneluri, 7 viaducte, 2 pasaje supraterane, 3 pasaje subterane și lucrări de drenaj transversal.

Următoarea acțiune: adaptarea la viteză mare a căii dublePe de altă parte, se abordează a doua fază, care constă în adaptarea liniei de cale ferată dublă la viteză mare, ceea ce va permite conectarea celor 3 capitale ale Comunităţii Valenciane pe ecartament standard. Astfel, interoperabilitatea Coridorului Mediteranean va fi realizată în această secțiune pentru a găzdui traficul de mare viteză și mărfurile destinate Europei. Investiția în această nouă operațiune depășește 245 de milioane de euro.

Acțiunile au în vedere renovarea completă a infrastructurii căii și trecerea de la ecartamentul iberic la ecartamentul standard, înlocuirea întregului material de cale (balast, traverse, șină, elemente de prindere și deviații).

La capitolul electrificare se va modifica tensiunea de la 3 kV în curent continuu de lățimea convențională la 25 kV în curent alternativ tipic liniilor de mare viteză, montându-se o nouă catenară și racordând-o cu tronsoanele învecinate care au deja această tensiune. (Torrent-Xàtiva și Albacete-Alicante).

Secțiunea va încorpora sistemele de semnalizare, securitate, telecomunicații și control centralizat al traficului liniilor de mare viteză, inclusiv sistemul de protecție a trenurilor ERTMS nivel 2.

De asemenea, este planificată instalarea de protecții acustice în tronsonul Nudo de la Encina-Xàtiva-València și acțiunile necesare pentru adaptarea stației Xàtiva la sosirea trenurilor de mare viteză.

La ambele capete ale traseului, platforma va fi conectată la tronsoanele adiacente pentru a asigura continuitatea lățimii standard în Coridor: pe latura de sud, legătura cu HSR Albacete-Alicante va necesita extinderea și condiționarea Valencia. -Bramuri Albacete (5 km) si Albacete-València (7 km) pe o singura cale; iar, pe partea de nord, legătura va fi legată pe 650 m cu șinele de la gara Xàtiva, de unde va face legătura cu peronul deja construit până la legătura cu calea ferată de mare viteză Madrid-Valencia.

La rândul său, și tot în această zonă geografică, acțiuni complementare sunt în faza de proiect pentru punerea în funcțiune a rutei internaționale de ecartament între València Joaquín-Sorolla-Xàtiva-La Encina și alte lucrări incluse în dezvoltarea Coridorului Mediteranean.

Punerea în funcțiune a tronsonului dintre Xàtiva și Nudo de la Encina, care include noul sistem de control și semnalizare de comandă pentru stația Xàtiva, va permite implementarea ulterioară a unor noi sisteme de management și semnalizare a traficului între Xàtiva și Alcoi, acțiune încadrată în Planul de navetiști. a Comunităţii Valenciane.

Coridorul mediteranean: strategic pentru legătura cu EuropaCoridorul Mediteranean este un proiect strategic, destinat să devină o rută preferată pentru legăturile Spaniei cu Europa.

Dezvoltarea sa va contribui la structurarea teritoriului, legând Andaluzia, Regiunea Murcia, Comunitatea Valenciană și Catalonia cu Europa pe ecartament standard. De asemenea, va promova o mobilitate pe deplin interoperabilă și mai durabilă și o mai mare competitivitate a companiilor din Arcul Mediteranean și zona sa de influență, promovând transportul de mărfuri pe calea ferată și evitând defalcarea mărfurilor la frontieră prin existența unui coridor cu lățime continuă. .international.

Execuția Coridorului Mediteranean a devenit o pârghie pentru redresarea economică și rentabilitatea investiției, estimându-se că pentru fiecare euro investit în execuția acestei infrastructuri va exista o rentabilitate de 3,5 euro. De asemenea, va stimula creșterea economică și va încuraja crearea de locuri de muncă. De asemenea, este de așteptat ca peste 4 milioane de cetățeni, alături de un număr tot mai mare de potențiali turiști, să se poată conecta la rețeaua europeană, prin Valencia și Barcelona.

Pentru dezvoltarea sa, Coridorul Mediteranean se bazează pe finanțare europeană atât din fonduri structurale, cât și pe peste 3.000 de milioane de euro din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR). Finanțat de Uniunea Europeană-NextGeneration-UE.

Setul de acțiuni avute în vedere în dezvoltarea Coridorului Mediteranean contribuie la realizarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (SDG) 9 (Industrie, Inovare și Infrastructură).

Ministrul în exercițiu al Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Raquel Sánchez, în timpul vizitei sale la gara Xátiva

Sursa: Guvernul Spaniei – Raquel Sánchez prezintă punerea în funcțiune a tronsonului Xátiva-La Encina, decisiv pentru conectarea celor trei capitale din Valencia prin viteza mare